Zbog amandmana vijećnika Grbca, načelnik Ćiković povukao rebalans proračuna @ Matulji

Željko Grbac i Mario Ćiković

Žustra rasprava najviše se vodila oko preraspodjele sredstava sa stavke multimedijalnog centra prema amandmanima koje je uputio nezavisni vijećnik Željko Grbac te branjenje pozicije koje su već rezervirane za preuzete obveze od strane načelnika Ćikovića.

Matulji – Nakon što je prošao amandman predložen od strane Željka Grbca netom prije izglasavanja I. Izmjene i dopune Proračuna Općine Matulji za 2017. godinu i Projekcije za 2018. – 2019. godinu, načelnik općine Matulji, Mario Ćiković povukao je istoimenu točku dnevnog reda.

– Ja se ne slažem s ovim prijedlogom i mislim da nije u skladu sa zakonom i zato povlačim 4. točku dnevnog reda, bile su riječi matuljskog načelnika Maria Ćikovića, kada su nakon gotovo dva sata rasprave povučene s dnevnog reda I. Izmjene i dopune Proračuna Općine Matulji za 2017. godinu i Projekcije za 2018. – 2019. godinu, na što mu je Grbac replicirao da je prekršio zakon za sve ugovoreno i preneseno iz 2016. godine.

Žustra rasprava najviše se vodila oko preraspodjele sredstava sa stavke multimedijalnog centra prema amandmanima koje je uputio nezavisni vijećnik Željko Grbac te branjenje pozicije koje su već rezervirane za preuzete obveze od strane načelnika Ćikovića.

– Podsjećam sve vijećnike da su ova sredstva realizirana za nastavak realizacije projekta Multimedijalnog centra te da nismo u mogućnosti prebacivati novac na druge stavke. U proračunu za ovu godinu sredstva smo rezervirali za financiranje idejnog projekta kojeg nam izrađuje tvrtka iz Slovenije, kazao je Ćiković.

Mario Ćiković i Darjan Buković

Iz rasprave se tako moglo saznati da idejni projekt za Multimedijalni centar kasni i da su rokovi prolongirani.

– Mislim da je proračun zreo za pretresanje, da je u ovom proračunu svega i svačega te očekujem da se na rebalansu stavke specificiraju. Htio sam potaknut da se počne razmišljati o novčanom tijeku. Zanima me dal imamo idejni projekt multimedijalnog centra? E sad kad smo utvrdili da ga nemamo, moram napomenuti da sredstva za to imamo. Uspjeli smo utvrditi da je fazna isporuka projektnog materijala i shodno tome pretpostavljam da je fazno plaćanje računa. Ne vidim razloga zašto ove godine ne iskoristimo prenesena sredstva na korist svih građana, a ne da ih oročimo u nekoj banci i da razmišljamo što ćemo napraviti sa svim sredstvima. Na ovoj poziciji imamo osiguranih 700 tisuća, pa ako idejni bude gotov možemo ga platiti bez problema, ali razliku ne moramo čuvati. Stava sam da moramo razbiti ovu stavku i da moramo osigurati promjenu prostornog plana da bi se mogli razvijati svi segmenti ove općine te uložiti u vrtiće i našu djecu, kazao je Grbac.

– Krajnji rok će biti ispoštovan, a do 31. listopada će biti produžen rok za izvedbeni projekt, istaknuto je od strane općinskih stručnih službi, na što je Predsjednik vijeća Darjan Buković (AM) komentirao da ‘sve što se dešava u ovoj općini je zbrda z dola’.

Vedran Grgurić

– Primjer je i pozicija doma za stare i nemoćne. 561,000 kuna je planirana od čega stoji 500 tisuća kuna. Nemate pojma o dinamikama, gdje će biti taj dom i sl. Ovdje se razmišlja samo o stavci u proračunu, a nama logika nalaže, ako je 61 tisuća za predinvesticijsku studiju, da je pola milijuna slobodno. Počnite davati potpune informacije da ovo vijeće ne bude u zabludi, zaključio je Buković.

Osim Grbca, gotovo isti amandman koji se odnosio na sufinanciranje udžbenika učenicima s područja općine Matulji podnijeli su Vedran Grgurić (HDZ) i Marko Spes (AM), ali su ga obojica povukli.

– Povlačim amandman uz jedan jedini uvjet, a to je da na jesen definiramo modele kako da realiziramo besplatne udžbenike za učenike, istaknuo je Spes dok je Grgurić napomenuo da se stavka s koje je htio ‘prebaciti sredstva’ odnosi na izgradnju Doma za starije i nemoćne, koji je prema njegovim riječima izuzetno bitna stvar za sumještane, ali da se u ovom sličaju radilo o predizbornom triku.

N. Cvjetović / PodUčkun.net

error: Content is protected !!