Zbog propasti Credo banke blokiran novac općine Matulji

credobanka_sm…zbog blokade banke do svog novca ne može doći oko tisuću pravnih osoba pa ni općina Matulji…
…umirovljenici, koji su klijenti Credo banke, moraju HZMO-u dostaviti podatke o novoj banci za isplatu mirovina…

Matulji – Hrvatska narodna banka pokrenula je proces prisilne likvidacije nad Credo bankom ”zbog utvrđenih značajnih nezakonitosti« čime je račun banke blokiran, a onda i računi brojnih komintenata, građana i pravnih osoba, među kojima ima i jedinica lokalne samouprave”. Konkretno, Općini Matulji Credo banka bila je glavna poslovna banka u kojoj Općina ima svoj glavni račun. Proračun Općine Matulji iznosi oko 60 milijuna kuna, te je vjerojatno značajni dio tog iznosa trenutno zamrznut, donosi današnji Novi list.
Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje (HZMO) pozvao je korisnike mirovinskih primanja, klijente Credo banke, da područnoj službi nadležnoj za isplatu dostave pisani zahtjev s podatkom o broju računa i nazivu banke preko koje žele isplatu mirovinskog primanja.
”Obavještavamo korisnike mirovinskih primanja kojima su se ta primanja isplaćivala na račune otvorene kod Credo banke d.d. iz Splita, da im se mirovinsko primanje za studeni 2011. neće isplatiti preko Credo banke d.d., Split budući da je HNB Banci oduzeo odobrenje za rad. Stoga, pozivamo navedene korisnike da Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje, područnoj službi nadležnoj za isplatu (navedena na odresku od mirovine), dostave pisani zahtjev s podatkom o broju računa i nazivu banke preko koje žele isplatu mirovinskog primanja, te prilože tiskanicu ‘ovlaštenje/suglasnost’ (koju izdaje odabrana poslovna banka)”, stoji u priopćenju HZMO-a.
Načelnik Općine Mario Ćiković jučer nije želio precizirati iznos blokiranih sredstava, no prema neslužbenim informacijama, navodno je riječ o tridesetak milijuna kuna. Ćiković je kazao da su Fini proslijedili zahtjev da se sredstva koja se od ovog trenutka uplaćuju deponiraju na poseban račun jer se kreće u otvaranje novog računa Općine, u nekoj drugoj banci, budući da je stari blokiran i izvan funkcije. Tako će sredstva koja se odsad budu uplaćivala, primjerice po osnovi komunalne naknade i drugih priljeva, biti dostupna po tom budućem novom računu Općine. Općina tako trenutno praktički kreće od nule. No, naravno, proces je tek krenuo te tek treba utvrditi hoće li se depozitari čiji depoziti nisu osigurani uspjeti namiriti, i to ovisno o omjeru imovine i obveza koje će u tzv. likvidacijskoj banci utvrditi likvidatori banke, a to su Ruža Oliverić iz DAB-a i Ivica Maloča iz HNB-a.
Iz te dvije institucije potvrdili su da je novac građana, fizičkih osoba, te malih poduzetnika, osiguran do iznosa od 400 tisuća kuna. Riječ je o ukupno 465 milijuna kuna u Credo banci, koji će nedvojbeno biti isplaćeni i to vrlo skoro. No, depoziti pravnih osoba – a i jedinica lokalne samouprave je pravna osoba – nisu osigurani. Sve dakle ovisi o stanju koje pokaže ta likvidacijska ili početna bilanca.
Na službenim stranicama Credo banke istaknuta je slijedeća obavijest koji prenosimo u cijelosti…
Poštovani klijenti,
Dana 22.studenog 2011.g. Hrvatska narodna banka donijela je Odluku kojom je pokrenut postupak prisilne likvidacije Credo banke d.d.,iz Splita kao i Rješenje kojim je Banci oduzeto odobrenje za rad.
Na temelju gore navedenog, Državna agencija za osiguranje štednih uloga i sanaciju banaka donijela je Odluku o imenovanju likvidatora u postupku prisilne likvidacije.
Imenovanjem likvidatora odnosno s datumom 22.studenog 2011.g. prestaju sve ovlasti članova Uprave, Nadzornog odbora i Glavne skupštine Banke, kao i ovlasti svih Direktora službi Banke te direktora poslovnica/podružnica Banke. Banku će u postupku prisilne likvidacije zastupati isključivo likvidatori.
Sve poslovnice Banke imaju radno vrijeme kao i do sada.
Državna agencija za osiguranje štednih uloga i sanaciju banaka će početi s isplatom osigurane štednje (uključujući sredstva na tekućim i žiro računima) u skladu i pod uvjetima propisanim zakonom, a u najkraćem mogućem roku.
Državna agencija za osiguranje štednih uloga i sanaciju banaka će dostaviti obavijest na kućnu adresu svim klijentima koji imaju pravo na isplatu osigurane štednje s detaljnim uputama o naćinu i postupku na koji će ta isplata biti organizirana.
U Splitu, 24.studenog 2011.g.
Credo banka d.d. Split
u prisilnoj likvidaciji

Ivan Mellor / Novi list / Liburnija.net

Ovo je arhivski članak. Stranice su u međuvremenu redizajnirane.

Kreni od početne stranice - Poduckun.net