Zdenka Kovačiček ove srijede gostuje na Crekvni @ Kastav

kastav_summer_jazz_festival_zdenka_kovacicek_2016_1_01

Prva dama hrvatske jazz scene počastit će publiku svojim vrhunskim glasom (i stasom), osebujnim stilskim glazbenim afinitetom i zanimljivim pristupom interpretaciji i improvizaciji jazza.

Kastav – Jedna od najistaknutijih hrvatskih pjevačica zapaženog međunarodnog ugleda s preko pola stoljeća dugom i bogatom karijerom, gostuje na Crekvini 13. srpnja, s početkom u 21 sat, uz slobodan ulaz. Zdenka Kovačiček će održati koncert u pratnji svog dugogodišnjeg suradnika gitarista Branka Bogunovića Pifa.

kastav_summer_jazz_festival_zdenka_kovacicek_2016_01

Zdenka Kovačiček stekla je međunarodnu reputaciju u jazz krugovima nastupajući po poznatim europskim i američkim klubovima gdje otkiva svoj talent i produbljuje interes za jazz, soul i blues. Po povratku u Hrvatsku započinje suradnju s najpoznatijim hrvatskim jazzerima  Boškom Petrovićem, Miljenkom Prohaskom, Damirom Dičićem, Vanjom Lisakom, Igorom Savinom, Ladislavom Fidrijem. Daleka 1970. godina obilježila je početak njezine solističke karijere nastupom na festivalu Opatija 70 gdje je primila prvu nagradu stručnog žirija za izvedbu skladbe Miljenka Prohaske ˮZbog jedne melodije davneˮ. No, kako ju istovremeno privlači i rock glazba, Zdenka Kovačiček započinje suradnju s triom Nirvana s kojim je nastupala na BOOM festivalima u Zagrebu, Beogradu i Sarajevu, a nastup u Ljubljani pred sedam tisuća gledatelja s improvizacijom pjesme ˮKlik tema br.1ˮ donio joj je imidž najprimjerenijeg ženskog rock vokala.

Zdenka Kovačiček redoviti je gost najelitnijeg jazz kluba u Grazu, a nekoliko puta nastupila je na jednom od najpoznatijih europskih jazz festivala u Burghausenu, sa Big Bandom Ladislava Fidrija. Redovito je pjevala u Ingolstadtu, a Italiju je obišla kao gost svjetski poznatog talijanskog harmonikaša – oskarovca Pepina Principea. Imala je čast otvoriti i kumovati jednom od najuspješnijih jazz klubova u Hrvatskoj, Siscia Jazz klubu u Sisku, četiri godine bila je domaćin jazz festivala u Supetru na Braču, dobitnica je nagrade Porin (2002.) za najboljeg ženskog vokala…
Njena izdanja sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog stoljeća smatraju se raritetima i sviraju se u klubovima New Yorka i Beča, a diskografska kuća PMG iz Austrije upravo je reizdala album Zdenka Kovačiček iz 1978.g., koji je dostupan online kao raritet na vinilu.

N. Cvjetović / PodUčkun.net