Zeleni Kastav slavi prvi rođendan: Trinaesto izdanje eko-manifestacije održat će se u ponedjeljak @ Kastav

…ilustracija…

Zeleni Kastav redovito prati i edukativno predavanje ili prezentacija filma, pa će se tako u Gradskoj vijećnici Grada Kastva (ulaz s Lokvine) dan kasnije, u utorak 14. studenog u 18 sati održati tematsko predavanje dr.sc. Silvije Zec Sambol.

Kastav – Trianesto izdanje sajma Zeleni Kastav, u organizaciji Grupe solidarne razmjene Opatija održat će se u ponedjeljak, 13. studenog od 16 do 19 sati kod Školske sportske dvorane u Kastvu, a ovim izdanjem popularna eko-manifestacija slavi prvi rođendan i punih godinu dana održavanja.

– Ovom prigodom, s nama će biti članovi dviju udruga: Udruge za promicanje kreativnosti Merlin iz Pule, Ogranak Matulji i Udruge za Oživljenu Povijest “Ordo Sancti Viti” iz Rijeke. Ciljevi Udruge za promicanje kreativnosti Merlin su istraživanje, edukacija i primjena kreativnosti u svakodnevnom životu, poticanje razvitka zajednice, poboljšanje kvalitete življenja i unaprjeđenje međuljudskih odnosa. Udruga za Oživljenu Povijest “Ordo Sancti Viti” iz Rijeke bavi se kasnom srednjovjekovnom poviješću Rijeke i okolice sa naglaskom na sredinu 15. stoljeća te prikazom života kasnog srednjovjekovlja u svim slojevima društva. To uključuje srednjovjekovnu borbu dugim mačem, oružjem na motki kao i streličarstvo/samostreličarstvo, ali civilni aspekt koji uključuje autentičnu kuhinju, odigravanje originalnih autorskih predstava (lutkarsko kao i živo kazalište), srednjovjekovnu alkemiju, tkanje odjeće in medias res, srednjovjekovne društvene igre i drugo, kazala je uime organizatora Irena Kukurin Barić.

Tako će se u sklopu sajma dogoditi zanimljivi spoj feudalne prošlosti i „zelene“ sadašnjosti Grada na brege.

– Kostimirani članovi ponuditi će “hipokris” (vino začinjeno medom i mirišljavim začinima) pripravljeno po srednjevjekovnim receptima te pogačice od organskog brašna, s organskom kapulom i začinima OPG Grgurina Gordan iz Matulji. Ponuda će biti u sklopu dobrovoljne donacije Udruzi. Pridružit će im se i nekoliko kostimiranih vitezova/vikinga iz Udruge za Oživljenu povijest Ordo sancti viti iz Rijeke te svirači srednjevjekovne glazbe na flautama koji će animirati djecu i posjetitelje, objasnila je Kukurin Barić, kazavši da će se u sklopu sajma održati i izložba radova dječjih vrtića „Vladimir Nazor“, „Kockica“ i „Poneštrica“ te Osnovne škole „Milan Brozović“.

Kao dio rođendanske proslave, Zeleni Kastav počastit će svoje posjetitelje.

– Vrijeme je proletjelo i mi cemo se družiti trinaesti put. Bilo je puno nepoznanica, puno truda, puno radosti. Odlučili smo zajedno s vama proslaviti. Za tu prigodu pripremit ćemo degustaciju proizvoda naših vrijednih proizvođača te ponuditi male zalogaje s okusima zdravlja – slatke i slane namaze, mliječne prerađevine, mlijeko i jogurt, voćne sokove i voće, kazala je Kukurin Barić.

Zeleni Kastav redovito prati i edukativno predavanje ili prezentacija filma, pa će se tako u Gradskoj vijećnici Grada Kastva (ulaz s Lokvine) dan kasnije, u utorak 14. studenog u 18 sati održati tematsko predavanje dr.sc. Silvije Zec Sambol koja će dati odgovor na pitanje ovisi li naš imunološki sistem ovisi o probavnom sustavu i hrani koju jedemo i na koji način možemo potaknuti borbu organizma protiv virusa i bakterija.

Davor Žic / PodUčkun.net

error: Content is protected !!