Zeleni telefon: Građani u prvih šest mjeseci prijavili 1.263 ekološka problema u Hrvatskoj

smece_poljanska_cesta_krupni_otpad_icici_2016-1_01

Aktivni su bili i članovi udruge Žmergo, koji su rješavali probleme na liburnijskom području, gdje je najviše prijava bilo vezano uz otpad. Zeleni telefon može se dobiti na broju 072/123-456.

Opatija – Zeleni telefon, servis na koji građani diljem Hrvatske mogu dojavljivati o raznim problemima okoliša i davati prijedloge, zaprimio je 1.263 prijave građana u prvih šest mjeseci ove godine. Kako su javili iz Udruge Žmergo, nakon prijava građana, aktivisti iz organizacija civilnog društva, prenose informaciju nadležnim institucijama, a i dalje je najveći broj prijava u kategoriji otpad.

Svaka treća prijava građana bila je vezana uz otpad, a građane najvećim dijelom brine neprimjereno odlaganje i zbrinjavanje otpada odnosno ilegalna odlagališta otpada. Pozitivna promjena u zaprimljenim prijavama je povećan je broj upita o mogućnostima odvojenog odlaganja pojedinih vrsta otpada.
– Ukupno 177 (14 posto) prijava građana zaprimili smo unutar kategorije zelenilo. Osim vrlo čestih prijava građana iz urbanih sredina, koje se odnose na održavanje javnih zelenih površina, povećan je broj prijava parcela na kojima raste ambrozija. Dome doprinose pojedinačne akcije lokalnih vlasti kojima građane pozivaju na prijavljivanje takvih parcela, kazali su iz Žmerga.

Na njihov telefon, većina poziva dolazi iz bliže okolice, područje Liburnije, Rijeke i Kostrene, i uglavnom iz urbanih sredina, dok je 40 posto prijava iz ruralnih sredina. Među prijaviteljima prevladavaju žene 60 posto.

Prema kategorijama Zelenog telefona, najviše prijava vezano je uz otpad (60 posto), čime je nastavljen trend prijašnjih godina. Slijede kategorije vode (15 posto), zelenilo (9 posto), gradnja (4 posto), zrak (4 posto), razno (4 posto), te promet (2 posto), i životinje (2 posto).

– U ovom razdoblju imali smo i jedan veći, teži slučaj, a vezan je za izljev katrana u Urinju, Kostrena, na koji su pristigle 4 prijave. Radilo se o izljevu u više navrata čije se onečišćenje raširilo čak i do otoka Cresa s kojeg su isto stigle prijave. Žmergo je navedeni incident odmah prijavio na nadležne službe (inspekciju zaštite okoliša, vodopravnu inspekciju te inspekciju pri Ministarstvu pomorstva, prometa i infrastrukture). Inspekcija zaštite okoliša već je naredni dan (28. travnja) izašla na teren te izdala nalog za saniranjem. Čišćenju su, odmah po nalogu inspekcije, prionuli radnici Dezinsekcije d.o.o. Rijeka, a u ponedjeljak 16. svibnja, priključili su im se i predstavnici i aktivisti iz udruga Žmergo iz Opatije, Zelene Akcije iz Zagreba te Greenpeace Hrvatska. Zajedničkim snagama proveli su dan čisteći šljunčanu plažu te obalne stijene od mazuta – onečišćeni šljunak su punili u za to predviđene bačve koje su djelatnici tvrtke Dezinsekcija d.o.o. ukrcavali na kamion, te ih potom vozili na čišćenje, poručili su iz Žmerga.

Davor Žic / PodUčkun.net

Ovo je arhivski članak. Stranice su u međuvremenu redizajnirane.

Kreni od početne stranice - Poduckun.net