Ženska klapa Kastav gostuje na 4. European choir games u Göteborgu

Klapa će se predstaviti sa zahtjevnim repertoarom usmjerenim k sveobuhvatnom predstavljanju naše kulturne i glazbene baštine….

Kastav – Ženska klapa Kastav, pod umjetničkim vodstvom Saše Matovine, sudjelovat će na najprestižnijoj europskoj zborskoj manifestaciji 4th European Choir Games – 4. Europske zborske igre, koje će se od 03. do 10. kolovoza ove godine održati u švedskom gradu Göteborgu. Klapa će nastupiti u prvom dijelu ove manifestacije koji se održava od 3. do 7. kolovoza. Na 4. Europskim zborskim igrama će u 10 različitih natjecateljskih kategorija nastupiti 129 zborova iz 36 zemalja čitavog svijeta, budući da je ovo natjecanje otvoreno i za zborove koji nisu s europskog kontinenta.

Što se natjecateljskog dijela programa tiče, ženska klapa Kastav će nastupiti 05. kolovoza u kazalištu Stora Teatern u kojem će se održati natjecanje u kategoriji Folklor a cappella. Klapa će se predstaviti sa zahtjevnim repertoarom usmjerenim k sveobuhvatnom predstavljanju naše kulturne i glazbene baštine: ČRČAK (Ivan Matetić Ronjgov na tekst iz zbirke Istarske narodne pjesme), KOLO IGRA KOD SVETOGA ROKA (dalmatinska narodna iz Tisnoga s otoka Murtera, obradio Marko Rogošić), ČA VRIDI (glazba Duško Tambača, stihovi Drago Ivanišević), O, PASIKO MOJA (glazba Rajimir Kraljević, stihovi Nediljko Begić) i IZIŠLA JE ZELENA NARANČA (dalmatinska narodna s otoka Lastova, obradio Krešimir Magdić). Konkurencija ženskoj klapi Kastav bit će iznimno jaka, budući da će u spomenutoj kategoriji nastupiti 23 zbora iz 14 zemalja čitavog svijeta: Danska, Finska, Gana, Hrvatska, Indonezija, Irska, Kanada, Kina, Latvija, Njemačka, Norveška, Rumunjska, Rusija i Slovačka. Pri tome će u spomenutoj kategoriji ženska klapa Kastav biti jedina predstavnica Hrvatske, dok će na 4. Europskim zborskim igrama u Göteborgu, u kategoriji Komorni zborovi i vokalni ansambli boje naše zemlje braniti još i Ženski vokalni sastav Kušlec iz Konjščine te Ženski zbor KUD-a Učka – Matulji.

Značajno je istaknuti, kako će u navedenoj natjecateljskoj kategoriji ženska klapa Kastav zahvaljujući iznimnim rezultatima postignutim posljednjih nekoliko godina na međunarodnim natjecanjima nastupiti izravno u finalnom dijelu natjecanja – GRAND PRIX OF NATIONS. Pored nastupa u natjecateljskoj konkurenciji, Klapa će 06. kolovoza održati i Friendship concert, što će svakako pridonijeti cjelovitosti prezentacije hrvatske kulturne baštine.

Odlazak ženske klape Kastav na 4. Europske zborske igre bit će ostvareno uz veliku financijsku potporu Grada Kastva, Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Primorsko-goranske županije.

error: Content is protected !!