Ženska klapa Teha iz Cresa večerašnje gošće IKB Ča-skalice @ Kanal Ri

Ženska klapa Teha

Ženska klapa Teha

U svom repertoaru Teha njeguje dalmatinske i primorske izvorne napjeve, duhovne pjesme i šansone, gospel, evergreene te obrade popularnih skladbi. Posebno je usmjerena k očuvanju glazbene baštine, njegujući stare, narodne napjeve svog kraja i pjevanjem stihova domaćih čakavaca, čime čuva domaći govor od zaborava.

Rijeka / Matulji – Predzadnje izdanje IKB Ča skalice, pred ljetne ferije, na rasporedu je večeras s početkom u 21 sat na Kanalu RI, a voditelju Skalice, Nikoli Peršiću, u goste dolazi veselo glazbeno društvance s Cresa.

Ženska klapa Teha iz Cresa osnovana je u veljači 1994. godine. Okuplja devet članica koje veže prijateljstvo i ljubav prema pjesmi. Ime Teha staro je hrvatsko ime preuzeto s Valunske ploče, jednog od najstarijih pisanih spomenika (11. st.) hrvatske kulturne baštine. U svom repertoaru Teha njeguje dalmatinske i primorske izvorne napjeve, duhovne pjesme i šansone, gospel, evergreene te obrade popularnih skladbi. Posebno je usmjerena k očuvanju glazbene baštine, njegujući stare, narodne napjeve svog kraja i pjevanjem stihova domaćih čakavaca, čime čuva domaći govor od zaborava. Klapa od samog početka djelovanja sudjeluje na klapskim smotrama i festivalima gdje je u više navrata nagrađivana. Predan rad i entuzijazam članica pod glazbenim vodstvom prof. Mirjane Mikičić-Flego rezultirao je mnogobrojnim nagradama i priznanjima.

Nikola Peršić

Nikola Peršić

Klapa intenzivno sudjeluje u glazbenom životu svoga grada i onom duhovnom svoje župe i biskupije. Tradicionalno se pojavljuje kao organizator Božićnih koncerata, koncerata povodom Dana glazbe, Valentinova, … Ostvaruje suradnju s Maticom Hrvatskom te rado sudjeluje u projektima Čakavske katedre, za što joj je dodijeljena i zahvalnica. Za svoj petogodišnji rad izdala je nosač zvuka Sve divojke creske, posvećen svima koji vole Cres a u 2010. godini pobijedila je u jednom ne tipičnom klapskom natjecanju – u kuhanju brudeta na 1. creskoj brudetijadi. Osim nastupa u domovini, Teha je ostvarila uspješna gostovanja u Italiji, Njemačkoj, Austriji, Sloveniji, Češkoj te Bosni i Hercegovini predstavljajući i promovirajući svoj grad, otok i domovinu kao i ljepotu dalmatinske, ali i creske narodne pjesme. Klapa učestalo nastupa na HRT-u u emisijama koje promoviraju hrvatsku narodnu glazbu. Klapi je u 2009. godini Grad Cres dodijelio priznanje II. reda Pro Insula za kvalitetu rada i velike uspjehe na natjecanjima ali i za promociju svog kraja i otoka.

Članice ženske klape Teha su Ljiljana Filipas, Karmen Surdić Benvin (I. Soprani), Mirjana Mikičić-Flego, Nadija Kaštelan, Vesna Vlakančić-Surdić (II. Soprani), Nevia Peranović, Spomenka Sablić (I. Alti) te Helena Salković i Irena Šintić (II. Alti).

I. Mellor / PodUčkun.net

error: Content is protected !!