Žive slike u Opatiji

zive_smallOpatija – U sklopu obilježavanja Uskrsa, koji za Opatiju i Liburniju znači i početak turističke sezone, već se nekoliko godina u središtu ”stare dame” odvija zanimljiv turistički performance – nazvan Žive slike.
zive_sl
– Žive slike iz Opatije je tematska predstava koja se odvija za vrijeme uskršnjeg vikenda na različitim lokacijama Opatije, ispred vile Amalie, vile Angioline i u parku.
Polako preuzima ulogu opatijske uskršnje manifestacije, s obzirom da se u sadašnjem obliku provodi već treću godinu za redom, uz podršku Turističke zajednice Opatija, na zadovoljstvo brojnih opatijskih posjetitelja i šetača, kazala je Lores Kučaić uime organizaotora ove manifestacije, Centra za kulturni turizam “Koraki”.
I ove godine tijekom subote i nedjelje posjetioci Opatije mogli su uživati u živim slikama prošlog vremena, na trenutak se vraćajući u neko drugo vrijeme iz bogate opatijske povijesti.
Ispred vile Amalia, pored umjetničkog djela posvećenog velikoj Isadori Duncan, pionirki suvremenog plesa, koja je tijekom svog burnog života posjetila Opatiju, plesačica interpretira pokretom i plesom slavnu Isadoru, uz pratnju lagane glazbe.
zive_sl1
U isto vrijeme, u parku ispred vile Angioline gospoda i dame uživaju u popodnevnoj šetnji i klasičnoj muzici. Kostimirani statisti i plesačice odjeveni su u prikladne kostime iz doba vladavine Austrougarske, kraja 19. i početka 20. stoljeća. U muzičkom paviljonu pored vile Angioline nekoliko puta izveden je i kraći kazališno plesni performans ”Čajanka”.
Spoj glume i suvremenog plesa kroz ritual ispijanja čaja vraća nas u vrijeme kada su se dame i gospoda susretali na opatijskim terasama i kavanama, odmarali, izmjenjivali svoja iskustva, te popili čaj poslužen sa friškim kolačićima, dostavljenim iz poznatih bečkih slastičarni.
– Centar za kulturni turizam “Koraki” djeluje na kulturno-turističkoj sceni opatijske regije, Kvarnera i cijele Primorsko-goranske županije vec 13 godina, te svojim radom promovira i obogaćuje društveni, kulturno-umjetnički i turistički identitet ovog kraja, kroz organizaciju manifestacija, produkciju umjetničkih projekata, edukaciju…
Kako su kulturni turizam i suvremeno plesno kazalište dvije osnovne aktivnosti Centra “Koraki”, često ih spajamo u formi umjetničkih manifestacija (K. und K. razglednica – Pozdrav iz Opatije, Žive slike) ili plesno-kazališnih predstava (Spod Učkun, Tanac ‘z ovcu, Štorija od Božića…), pojasnila je Kučaić.
zive_sl2
Davor Žic

error: Content is protected !!