Živi zid predat će amandman kojim će pokušati spriječiti povećanje paušalnog poreza za iznajmljivače @ Matulji

Živi zid predat će amandman kojim će pokušati spriječiti povećanje paušalnog poreza za iznajmljivače @ Matulji

Ivana Vasilić Polić

Prema prijedlogu općinske vlasti, usuglašenom na razini ostalih liburnijskih gradova i općina, porez bi trebao iznositi 345 kuna, što je povećanje od 15 posto u odnosu na dosadašnjih 300 kuna.

Matulji – Vijeće Općine Matulji sutra, u četvrtak 31. siječnja, odlučivat će o visini paušalnog poreza po krevetu za matuljske iznajmljivače, a u slučaju da to ne učine – u skladu s novom zakonskom regulativom – visina poreza će iznositi 750 kuna godišnje. Naime, sutra je zadnji dan za usvajanje nove odluke, a vijećnici imaju mogućnost iznos poreza postaviti između 150 i 1.500 kuna godišnje po ležaju.

Prema prijedlogu općinske vlasti, usuglašenom na razini ostalih liburnijskih gradova i općina, porez bi trebao iznositi 345 kuna, što je povećanje od 15 posto u odnosu na dosadašnjih 300 kuna. Živi zid, odnosno vijećnica ove strane Ivana Vasilić Polić najavila je kako će amandmanom tražiti da porez ostane na dosadašnjoj razini.

– Odluka koju bi vijećnici trebali izglasati je obični udarac na financije mještana Općine Matulji  zato jer im se povećava iznos koji trebaju plaćati za 15 posto. Tako će u naselju Matulji on porasti s 300 na 345 kuna, u Jušićima sa 255 na 293,25 kuna, za naselja Rupa, Bregi, Rukavac, Jurdani, Veli Brgud, Permani, Mučići, Brešca, Ružići sa 210 na 241,50 kuna, a za naselja Mali Brgud, Pasjak, Zvoneća, Lipa, Šapjane, Vele Mune, Male Mune,Brdce, Zaluki, Žejane sa 150 na 172,50 kuna, navela je Vasilić Polić, koja je istaknula kako se radi o svojevrsnoj ucjeni općinske vlasti kojom su vijećnici dovedeni pod gotov čin jer „ili ćemo pristati na poskupljenje od 15 posto ili će to poskupljenje biti znatno veće, tj. 150 posto“.

– Znači ili pristanak na 345,00 kuna ili 750,00 kuna propisano zakonom. Živi zid je zato predao amandman da se paušalni porez po krevetu ne mijenja, tj. da ostane isti. Živi zid smatra da se paušalni porez po krevetu ne bi trebao povećavati jer to nije poticajna mjera obrtnicima, u ovom slučaju iznajmljivačima. Smatramo da iznajmljivači imaju i bez navedenog povećanja dosta nameta koje trebaju platiti i da će ovo poskupljenje dovesti do pada broja iznajmljivača, s time i pada broja noćenja u Općini Matulji, navela je Vasilić Polić.

 

 

error: Content is protected !!