Život i djelo profesora Adama Armande @ Mošćenička Draga

mdraga_sm…Armanda je jedan od najzaslužnijih za razvoj brodogradnje nakon Drugog svjetskog rata…
…o njemu su govorili Želimir Sladoljev, Miro Dubravčić i Robert Mohović…

Mošćenička Draga – Ciklus ”Znamenite ličnosti našeg kraja”, posvećen velikanima domaće i svjetske znanosti i gospodarstva rođenim na draškom području, Katedra Čakavskog sabora Mošćeničke Drage otvorila je ovog petka navečer, predavanjem o životu i djelu profesora Adama Armande, održanom u draškom hotelu ”Marina”.

Liburnija.net: Prof. Adam Armanda

Liburnija.net: Prof. Adam Armanda


Armanda je rođen 18. listopada 1898. godine u Kraju, a u svom bogatom životu posvetio se izučavanju i predavanju tehničkih znanosti, posebice brodogradnje. Radio je na Tehničkom fakultetu u Zagrebu, gdje je obnašao dužnost pročelnika Zavoda za brodogradnju, ali i dekana u razdoblju od 1951. – 1952. godine, a umro je 1958. godine. O jednoj od najzaslužnijih osoba za razvoj domaće brodogradnje nakon Drugog svjetskog rata govorili su profesor emeritus dr. sc. Želimir Sladoljev, Miro Dubravčić, dipl. ing. brodogradnje te domaćin skupa, dr. sc. Robert Mohović.
– Bio je to čovjek koji je u nama studentima znao pobuditi i živu želju da se nakon razornog rata uključimo u društvo brodograditelja, koji će, kako znamo, razviti za ovu zemlju najvažniju industriju i učiniti da dosegne sam svjetski vrh. Dao je svoj bogati doprinos odgoju inžnenjera i za nekoliko sljedećih generacija, kazao je Sladoljev, bivši Armandin student.
Davor Žic / Liburnija.net
Foto: FSB.hr

error: Content is protected !!