Život u vrijeme koronavirusa: Što napraviti ako znate da netko krši mjere nadzora ili samoizolacije

U Hrvatskoj, kao i u Primorsko-goranskoj županiji, zasad je situacija stabilna, no ta stabilnost uvelike ovisi o tome pridržavaju li se osobe koje se smatraju potencijalno rizičnim skupinama ili prenositeljima virusa naputaka nadležnih službi.

Rijeka – Zahvaljujući prilično strogim restrikcijama, ali i disciplini stanovništva, Kina je uspjela u kratkom roku suzbiti širenje koronavirusa i zaustaviti epidemiju. S druge strane, Talijani nisu poštivali predložene mjere opreza i epidemija je u toj susjednoj zemlji vrlo brzo eskalirala. U Hrvatskoj, kao i u Primorsko-goranskoj županiji, zasad je situacija stabilna, no ta stabilnost uvelike ovisi o tome pridržavaju li se osobe koje se smatraju potencijalno rizičnim skupinama ili prenositeljima virusa naputaka nadležnih službi.

Što napraviti u situaciji kada se zna da se neka osoba, koja spada u takvu skupinu – primjerice građani povratnici iz Italje s privremenog rada, kojima je određena mjera dvodtjedne samoizolacije – ne pridržava uputa epidemiologa i dovodi u opasnost opću populaciju? Odgovor smo potražili kod načelnika Županijskog stožera Civilne zaštite Marka Borasa Mandića.

– Građani koji imaju saznanja da se neka osoba ne pridržava određenih mjera, u situaciji recimo kada im je na graničnom prijelazu prilikom ulaska u zemlju određena mjera samoizolacije zbog toga što dolaze iz rizičnih područja, trebali bi svoja saznanja prijaviti nadležnim institucijama. Konkretnije, trebaju nazvati 112 i prijaviti takvu situaciju, a u tom slučaju policija koja je ovlaštena legitimirati osobe u suradnji s epidemiološkom službom mora utvrditi točan status osobe, mogu vidjeti kada i gdje je ušla u zemlju i koje su joj mjere određene. Ukoliko se osoba ne pridržava tih mjera, odnosno ako se nalazi na javnom mjestu umjesto u izolaciji, onda dalje policija postupa prema zakonskim ovlastima, objasnio je Boras Mandić.

Preporuka Grada Opatije o neodržavanju javnih manifestacija

error: Content is protected !!