Značajan rast tržišta nekretnina: Opatija ove godine bilježi veći interes kupaca i skok prodaje kuća i stanova

smart_invest_najam_icici_2016-4

Prema riječima Milana Mandića iz agencije Smart Invest Immobilien, povećanje je manjim dijelom posljedica smanjenja poreza na promet nekretnina sa 5 na 4 posto (paralelno je i ukinuto oslobođenje od poreza za prvu nekretninu), a više povratkom optimizma među građane i povoljnim uvjetima kreditiranja.

Opatija – Tržište nekretnina u Opatiji značajno je poraslo u 2017. godini u odnosu na prethodno razdoblje, a Milan Mandić, vlasnik agencije Smart Invest Immobilien istaknuo je kako se radi o povećanju za čak dvadeset posto.

– Tržište se dobro oporavilo, još uvijek nismo dosegnuli razine prije krize, no približavamo im se. I dalje ostaje segmentirano tržište, odnosno prvenstveno se traže luksuzni stanovi i kuće veće vrijednosti ili manje, povoljnije nekretnine. Točnije bi možda bilo reći da sve ono što ima realnu cijenu može sada doći do kupca, istaknuo je Mandić.

Prema njegovim riječima, povećanje je manjim dijelom posljedica smanjenja poreza na promet nekretnina sa 5 na 4 posto (paralelno je i ukinuto oslobođenje od poreza za prvu nekretninu), a više povratkom optimizma među građane i povoljnim uvjetima kreditiranja.

– Kad se kupuje stan, tih 1.000 ili 2.000 eura koliko će se uštediti na porezu nema toliki značaj za ljude, jer puno više mogu dobiti kroz manje kamatne stope koje sada vrijede na tržištu. Osim toga, u kontaktu s klijentima vidim da se iznenade kad im kažemo da je porez smanjen, čini mi se da kupci još nisu dovoljno dobro obaviješteni o tome, istaknuo je Mandić.

Naglasio je da, uz prodaju, sve veći interes vlada i za najam stanova, koji se sve više ljudi odlučuje provesti uz pomoć agencija.

– Kad je agencija uključena, onda mogu biti sigurni da je sve napravljeno kako treba. Kod stanova i kuća za najam povećana je kvaliteta i širina ponude, pa ima i više potražnje. Što se tiče cijena, realna cijena najma stana kreće se oko razine od 5 eura po „kvadratu“ u Matuljima i drugim dijelovima Liburnije, do oko 10 eura po „kvadratu“ u Opatiji, zaključio je Mandić.

Davor Žic / PodUčkun.net

error: Content is protected !!