Znanstveni skup o europeizaciji obiteljskog prava @ Villa Antonio

vila_antonio_2012

Namjera organizatora ovog skupa je znanstveno osvijetliti ovo kompleksno i važno područje prava, razmatrajući europske, usporednopravne (državne članice) te hrvatske propise i praksu.

Opatija – Međunarodna znanstvena konferencija ”Izazovi europeizacije obiteljskoga prava” okupit će 3. i 4. lipnja u opatijskoj Villi Antonio ugledne profesore iz Hrvatske, Njemačke i Slovenije, ali i institucionalne aktere kao što su Višnja Ljubičić, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova i Mila Jelavić, pravobraniteljica za djecu, koji će predstaviti novine koje u obiteljsko pravo unosi ulazak Hrvatske u Europsku uniju.

Kao i ranijih godina, Jean Monnet Inter-University Centre of Excellence Opatija (Jean Monnet međusveučilišni centar izvrsnosti Opatija Sveučilišta u Rijeci) u suradnji s Sveučilištem u Zagrebu, zakladom Hanns Seidel Stiftung i Gradom Opatija organizira znanstvene skupove čije su teme od važnosti za društveni razvitak Republike Hrvatske i članstvo u Europskoj uniji.

– Europska unija i europska društva postaju sve više multikulturalna i multietnička, te se često postavlja čitav niz kompleksnih pitanja. U posljednje vrijeme na europskoj razini bilježi se rastući interes za obiteljsko pravo. Proces europeizacije odavna nije više usmjeren isključivo prema granama prava koje neposredno podupiru razvoj zajedničkoga ekonomskoga sektora, već obuhvaća i područja prava, poput obiteljskoga, koja se inače radi heterogenosti nacionalnih tradicija i društvenih vrijednosti ubrajaju u isključivu oblast. Stalni rast broja novonastalih obiteljskopravnih odnosa među osobama iz različitih država, uslijed intenzivnog kretanja ljudi unutar prostora Europske unije (radilo se o građanima Unije ili trećih država), zasigurno utječe na potrebu pronalaženja specifičnih rješenja. Kako bi istinski bila zajamčena sloboda kretanja unutar Unije nužno je osobi, koja uživa tu slobodu, jamčiti da će se njezin osobni status te njezini obiteljski odnosi poštivati i u drugim državama članicama, kazala je Nada Bodiroga Vukobrat, voditeljica Jean Monnet Interunivezitetskog centra izvrsnosti, dodavši kako je namjera organizatora ovog skupa znanstveno osvijetliti ovo kompleksno i važno područje prava, razmatrajući europske, usporednopravne (državne članice) te hrvatske propise i praksu.

Otvaranje skupa zakazano je za ovaj ponedjeljak, 3. lipnja u 13 sati.

Ivan Mellor / Liburnija.net

error: Content is protected !!