Zona besplatnog „kampiranja“: Mul će vjerojatno ove sezone ostati bez naplate parkinga @ Opatija

Niti Grad niti Lučka uprava trenutačno nemaju ingerencije na parkingu na mulu, a teško je vjerovati da će se naplata uspjeti „posložiti“ do početka turističk sezone. Usprkos tome, šest mjesta i dalje „drži“ restoran Bevanda, a nejasan je temelj po kojem je „rezerviran“ taj parkirališni prostor.

Opatija – Mul će ove sezone, prema svemu sudeći, biti oaza besplatnog parkiranja u Opatiji u kojoj se, prema novoj odluci koja bi se trebala usvojiti na Gradskom vijeću sredinom travnja, broj parkirnih mjesta pod naplatom značajno povećati.

Izvan naplate, međutim, ostalo je plato mula u Opatiji te dio vaterpolskog platoa na Voloskom, na kojima – budući da se radi o pomorskom dobru – Grad nema ovlasti, već one pripadaju Lučkoj upravi. No, iako je na nedavnoj sjednici Županijska skupština proširila obuhvat lučkog područja kako bi pod njega ušao i parking, još uvijek se čeka suglasnost nadležnog Ministarstva bez kojeg odluka Skupštine ne može stupiti na snagu. Drugim riječima, Grad Opatija nadležnost na parkingom na mulu je izgubio, a Lučka uprava ga još uvijek nije dobila. Čak i nakon što odluka o proširenju lučkog područja postane važeća, valjat će raspisati natječaj za koncesiju i pokrenuti naplatu što neće biti brz i jednostavan posao, stoga ne treba očekivati da će ga se moći realizirati prije početka sezone.

No, dok gradske i županijske institucije nemaju ovlasti za organizaciju (naplate) parkinga, restoran Bevanda i dalje koristi „rezervirana“ parkirna mjesta na mulu, što je na Županijskoj skupštini primijetio vijećnik Akcije mladih Mario Alempijević.

– Brine me i što je s parkirnim mjestima koje Bevanda ima, valjda, zakupljene na opatijskom mulu s obzirom da je odnedavno opatijski mul pomorsko dobro s kojeg je izuzeta djelatnost naplate parkinga. Usprkos tome što je mul izdvojen iz sustava naplate, nekad Liburnija parkinga, a danas gradske tvrtke Opatija 21, šest mjesta i dalje je uredno označeno i koristi ih Bevanda, pa bih volio dobiti odgovor jesu li ta mjesta slobodna za građane s obzirom da kocnesija na tom području ne postoji ili nisu, pitao je Alempijević.

Davor Žic / PodUčkun.net

Ovo je arhivski članak. Stranice su u međuvremenu redizajnirane.

Kreni od početne stranice - Poduckun.net