Zračna luka Rijeka razmatra uvođenje linija prema Rimu i Milanu @ Rijeka, Zagreb

pgz_marusic_2014_zracna_luka

– Povezivanje Zračne luke Rijeka s talijanskim zračnim lukama dodatno dobiva na važnosti u kontekstu organizacije svjetske izložbe Expo koja će se 2015. godine održati u Milanu, kazao je pomoćnik ministrice vanjskih poslova Hrvoje Marušić.

Zagreb – Zamjenik župana Marko Boras Mandić sudjelovao je na sastanku s veleposlanicom Republike Italije Emanuele D’Alessandro i pomoćnikom ministrice vanjskih i europskih poslova, Hrvojem Marušićem održanom pri Ministarstvu vanjskih i europskih poslova.

Na sastanku je zamjenik Boras Mandić predstavio prijedlog novog koncepta Invest Foruma Primorsko-goranske županije za 2014. godinu koji bi uključio Italiju kao zemlju partnera Foruma. Zamjenik župana Boras Mandić veleposlanicu je informirao o dosadašnjim aktivnostima na organizaciji Foruma kao i prijedlozima za ovogodišnje događanje.

– Obzirom na razvijene dobrosusjedske odnose, dugogodišnju tradiciju suradnje s talijanskim regijama kao i činjenicu da Italija u drugom polugodištu 2014. godine preuzima predsjedništvo Vijećem Europske unije, želja je Primorsko-goranske županije da Republika Italija bude prva zemlja partner Invest Foruma, istaknuo je zamjenik Boras Mandić.

Pored Invest Foruma na sastanku se raspravljao o mogućnostima povezivanja Zračne luke Rijeka s talijanskih zračnim lukama, odnosno mogućnosti uvođenja direktnih linija prema najvećim talijanskim prometnim čvorištima – Rimu i Milanu.

Domaćin susreta, pomoćnik Marušić, naglasio je da Ministarstvo podržava inicijativu Primorsko-goranske županije u nastojanju da dodatno obogati ovogodišnji program Invest Foruma te je po pitanju Zračne luke Rijeka istaknuo kako je otok Krk potencijalno zanimljiva lokacija obzirom na prirodni položaj i dobru prometnu povezanost sa Zagrebom i ostatkom Primorsko-goranske županije, ali i zbog planiranih razvojnih projekata LNG terminala te razvoja industrijske zone.

– Povezivanje Zračne luke Rijeka s talijanskim zračnim lukama dodatno dobiva na važnosti u kontekstu organizacije svjetske izložbe Expo koja će se 2015. godine održati u Milanu, zaključio je Marušić.

Veleposlanica D’Alessandro pohvalila je inicijativu Primorsko-goranske županije vezano uz promociju razvojnih projekata kroz organizaciju Invest Foruma istaknuvši da je Veleposlanstvo Republike Italije u Zagrebu pratilo dosadašnje aktivnosti Foruma putem vlastitog Generalnog konzulata u Rijeci. Također se osvrnula na uspješnu suradnju Primorsko-goranske županije s talijanskim regijama za koje je istaknula da bi trebale biti uključene u ovogodišnji Invest Forum.

– Ključno je prepoznati interese potencijalnih talijanskih ulagača kako bi se definirali i što bolje pripremili projekti koji će se prezentirati na Forumu, naglasila je D’Alessandro.

Ivan Mellor / PodUčkun.net

error: Content is protected !!