ERSTE AD

Župan Komadina i ministar Fuchs obišli kapitalne projekte školstva u PGŽ, europski novac za novu školu Viškovo

Najspremnija je škola Viškovo za koju je izdana građevinska dozvola te su riješeni imovinsko-pravni odnosi…

Rijeka – Ministar Fuchs, župan Komadina i pročelnica Stilin u Opatiji su održali radni sastanak o mogućnostima kandidiranja projekata iz područja odgoja i obrazovanja  za financiranje iz fondova Europske unije. Prema riječima župana razgovaralo se prvenstveno o  financiranju gradnje nove osnovne škole u Marinićima, školama u  Rabu i Kastvu, ali i o problemu  deficitarnih zanimanja te obrazovnih programa za koje postoji interese učenika i potražnja poslodavaca.

Ministar Fuchs istaknuo je da su definirani prioriteti u gradnji škola te osigurani dovoljni iznosi sredstava u okviru reforme obrazovnog sustava te da projekti neće biti dovedeni u pitanje.

„Najspremnija je škola Viškovo za koju je izdana građevinska dozvola te su riješeni imovinsko-pravni odnosi, a odluka o dodjeli sredstava se može očekivati u nekoliko prvih mjeseci sljedeće godine“, izjavio je ministar Fuchs. Dodao je da se trenutno prikupljaju podaci o potrebama dječjih vrtića i izgradnji dodatnih kapaciteta iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti 2021.-2026., a kada završi taj poziv, kreće novi, za izgradnju i proširenje kapaciteta osnovnih škola.

„Cilj je da sve škole u Republici Hrvatskoj prijeđu na cjelodnevnu nastavu, budući da naša djeca u aktivnoj nastavi borave najmanje od svih kolega u Europskoj uniji, što ima utjecaj na rezultate koje naši učenici postižu. Smatramo da ćemo ovim pristupom popraviti stanje i skinuti s dnevnog reda vječnu temu o težini školske torbe. Kad su učenici cijelo vrijeme u školi, nemaju niti potrebu nositi knjige kući već će zajedno s nastavnicima obraditi cjelovito gradivo u školi“, zaključio je ministar Fuchs.

U zajedničkom obilasku kapitalnih projekata školstva župan je ministra Fuchsa upoznao s tijekom gradnje sportske dvorane Medicinske škole, investicije vrijedne preko 13 milijuna kuna koju u cijelosti financira Primorsko-goranska županija kroz tri proračunske godine. Gradnja je započela ove godine u lipnju, a dovršetak se očekuje 2023. godine. Posjetili su i OŠ „Jelenje-Dražice“ koja je temeljito rekonstruirana i dograđena, a cijela investicija zajedno s gradnjom školske sportske dvorane stajala je 41 milijun kuna, od čega je 60 posto osigurala PGŽ, a 40 posto Općina Jelenje. Župan i ministar obišli su i osnovnu školu u Čavlima koja je dograđena sredstvima Županije i Općine, a na kojoj su trenutno radovi obnove fasade starog dijela zgrade. Županu i ministru domaćin u obilasku bio je mali dondolaš Erik iz 1.d. razreda OŠ Čavle.

error: Content is protected !!