Župani IDS-a i HNS-a tvrde: Nema dokaza da će teritorijalni preustroj biti koristan @ Pula

hns_ids_zupani_regionalni_preustroj

Predstavnici županijskih vlasti dogovorili su da će oformiti radnu skupinu u kojoj će biti predstavnici lokalne i županijske izvršne vlasti, predstavnici nevladinih udruga i znanstvenih institucija, a koja će raditi na prijedlogu decentralizacije i regionalizacije Hrvatske.

Pula – Predstavnici četiri županije koje su u samom vrhu ljestvice konkurentnosti u Hrvatskoj, iz redova HNS-a i IDS-a, u Puli su održali sastanak na kojem su dogovorili da će oformiti radnu skupinu u kojoj će biti predstavnici lokalne i županijske izvršne vlasti, predstavnici nevladinih udruga i znanstvenih institucija, a koja će raditi na prijedlogu decentralizacije i regionalizacije Hrvatske.

Riječ je o četvrtom ovakvom sastanku u posljednjih godinu dana, koji je okupio predsjednika Središnjeg odbora HNS-a i župana Varaždinske županije Predraga Štromara, člana Predsjedništva HNS-a i župana Međimurske županije Matiju Posavca, predsjednika Županijske organizacije HNS-a Primorsko-goranske županije i zamjenika župana Primorsko-goranske županije Marka Borasa Mandića te potpredsjednika IDS-a i župana Istarske županije Valtera Flegu.

– Nigdje nema dokaza da će teritorijalni preustroj biti koristan i zato mi želimo napraviti analizu. Mislimo da je potrebno teritorijalno preustrojiti naše općine, gradove i županije i promijeniti način njihovog financiranja, ali sve to treba napraviti sustavno i ne odjednom. Cilj nam je da u sljedećih nekoliko mjeseci napravimo studiju i plan na razini države, o tome kako napraviti teritorijalni preustroj u Republici Hrvatskoj i što bi se dogodilo za godinu dana, što za pet, a što za 12 godina. Ne možemo odjedanput napraviti preustroj, jer od toga neće biti koristi, nego samo štete. Trebamo unaprijed znati što će se događati kad se pojedina mjera primijeni. Siguran sam da ćemo pronaći zajednički jezik i s drugim županijama i županima, ali i s Vladom, rekao je Predrag Štromar.

Matija Posavec poručio je da ove četiri županije imaju što za reći i ponuditi te da imaju pravo temeljem svojih primjera dobre prakse i preporučiti neke dobre modele te biti neizostavni faktori pri donošenju odluka o bilo kakvoj reformi.

– Pokazali smo koliko znamo biti i racionalni i istinski servis građana, koji je danas potreban Hrvatskoj, rekao je Matija Posavec.

Župani su razgovarali i o mogućnostima daljnjeg povezivanja na gospodarskoj i turističkoj razini te dogovorili skori ponovni susret.

– Mi shvaćamo da je teritorijalni preustroj Hrvatske nužnost, ali pritom ne mislimo na puko prekrajanje granica. Pri provođenju reforme treba voditi računa o fiskalnim kapacitetima novih područja, kao i o njihovim budućim ili dodatnim ovlastima. Želimo predložiti konkretan prijenos ovlasti koje smo spremni preuzeti od države. Nudimo ruku državi kako bi se efikasnije obavljali poslovi“, istaknuo je Valeter Flego.

Zadovoljstvo sastankom izrazio je Marko Boras Mandić.

– Ove četiri županije nude ono što Hrvatskoj nedostaje, optimizam s pokrićem. Primjere ovih županija treba slijediti, one su dokaz da se može odgovorno i korisno za građane upravljati javnim sektorom. Ove županije mogu puno napraviti. Da bi bile u prilici, potreban je preustroj, a učinak će biti bolji život u Hrvatskoj.U Hrvatskoj nije sve crno, ove županije pokazuju da može biti i druga boja, rekao je Boras Mandić.

Davor Žic / PodUčkun.net

error: Content is protected !!