Županijski Stožer: Ako tri dana zaredom bude više od 50 novozaraženih, nastava će ići on-line

Između ostalog, ukinuti su posjeti domovima za starije osobe, zadržana nastava po postojećem modelu, ali i najavljeno poduzimanje pripremnih mjera za moguće potrebe za dodatnim medicinskim kapacitetima.

Rijeka – Stožer Civilne zaštite Primorsko-goranske županije zbog aktualne epidemiološke situacije u Hrvatskoj, donio je tri odluke. Između ostalog, ukinuti su posjeti domovima za starije osobe, zadržana nastava po postojećem modelu, ali i najavljeno poduzimanje pripremnih mjera za moguće potrebe za dodatnim medicinskim kapacitetima.

– S obzirom na pogoršanu epidemiološku situaciju u nekim županijama i u susjednim državama od kuda često korisnici domova primaju posjete, Stožer je donio odluku da do daljnjeg neće biti dozvoljeni posjeti u domovima za starije osobe kao ni izlazak van okućnica domova korisnika, osim u iznimnim situacijama kao što su, primjerice, neodgodivi zdravstveni pregledi i slično. Isto tako postojat će iznimne situacije kada će i posjeti biti mogući. Stožer će u slučaju poboljšanja epidemiološke situacije opozvati odluku, poručili su iz Stožera.

Dodali su kako smatraju da se, temeljem stabilne epidemiološke situacije na području Kvarnera i Gorskog kotara, nastava u obrazovnim institucijama može nastaviti po dosadašnjem modelu dakle u školama.

– U slučaju da tri dana za redom na području PGŽ bude više od 50 novozaraženih dnevno, Stožer civilne zaštite PGŽ uputit će prijedlog Nacionalnom stožeru za uvođenje on-line nastave za učenike viših razreda osnovne i učenike srednje škole, kazali su iz Stožera.

Temeljem zahtjeva nacionalnog Stožera Civilne zaštite za stavljanjem u funkciju sekundarnih i tercijalnih bolničkih kapaciteta (dvorane i sl.), županijski Stožer smatra da temeljem stabilne epidemiološke situacije u PGŽ trenutno za to ne postoji potreba, ali će se poduzeti sve potrebne pripremne radnje ukoliko bude potrebno osigurati dodatne kapacitete.