Zvonko Turak dobitnik nagrade za životno djelo, godišnje nagrade Ivici Nemecu i Željki Čačić @ Kastav

Zvonko Turak

Zvonko Turak

Odlučilo je tako kastavsko Gradsko vijeće na svojoj nedavnoj sjednici, na kojoj su se vijećnici složili kako Turak zaslužuje ovu priznanje za svoj izniman doprinos razvoju kulture i očuvanju jezika i običaja Kastva i Kastavštine.

Kastav – Pjesnik i glumac, ljubitelj kulture i domaćeg izričaja, Zvonko Turak, iza kojeg je više od pola stoljeća stvaralaštva, vrhunac svoga rada obilježit će i svečanim priznanjem: nagradom za životno djelo Grada Kastva.

Odlučilo je tako kastavsko Gradsko vijeće na svojoj nedavnoj sjednici, na kojoj su se vijećnici složili kako Turak zaslužuje ovu priznanje za svoj izniman doprinos razvoju kulture i očuvanju jezika i običaja Kastva i Kastavštine. Najznačajniji dio njegovog golemog opusa objedinjen je u lani objavljenoj knjizi ”Va Kastav gren sad svoj”, u kojoj se našla i neslužbena kastavska himna ”Frane Merikan”, ali i brojne na MIK-u nagrađivane pjesme. U zbirci, podijeljenoj na pet ciklusa (MIK, Klapske pjesme, Uglazbljene pjesme, Pjesme za dušu i Pusni rog se oglasil), nalazi se 127 pjesama, a sam autor je priznao da ih je prije izdavanja morao tražiti po ormarima jer ne posjeduje računalo.

Ivica Nemec jedan je od osinivača Udruge prijatela ruž, grozja i vina Belica, a godišnju nagradu Grada Kastva zaslužio je dugogodišnjim neumornim radom na boljitku i promociji Kastva te očuvanju baštine – uz vino, posvećen je bio i istraživanju kastavske povijesti i kulture, ali i aktivan u udruzi Armunika.

Željka Čačić, profesorica povijesti iz Osnovne škole Milana Brozovića Kastav, godišnju nagradu zaslužila je za doprinos izvannastavnim aktivnostima, razvoju dječjeg stvaralaštva te promociji zavičajne povijesti. U školi je pokrenula projekt Preživjeli zatočenici logora, s kojim je povezan i dokumentarni film ”S druge strane žice” koji govori o preživjelim zatočenicima logora u Drugom svjetskom ratu.

Davor Žic / PodUčkun.net