‘Zvuci otoka Paga’ – glazbom ujedinili otok i oduševili brojne Pažane i njihove prijatelje

Klapa Murtelice iz Novalje

Klapa Murtelice iz Novalje

Realizator koncerta Josip Kurilić iz udruge Veli škoj, i njezin predsjednik Tomislav Zubović zahvalili su svima na svesrdnoj pomoći, te ispunili i cilj samog koncerta i Ravnatelju Klinike za pedijatriju KBC-a doc.dr. Goranu Palčevskom uručili su ček na iznos od 44.771 kuna, odnosno sav prihod od prodaje ulaznica za koncert, a kao doprinos gradu u kojem žive te u kojem se rađaju i stasaju već tri generacije Pažana.

Opatija – Oduševljena publika sinoć je u prepunoj dvorani hotela Adriatic u Opatiji uživala je u pjesmama i plesovima s otoka Paga. Na velikom humanitarnom koncertu “Zvuci otoka Paga“ po prvi su se put, zajednički predstavile sve klape i kulturno-umjetnička društva s Paga, kao i pjevači autohtone ”pisme nakanat“. Njima su se pridružili i glazbeni gosti, klape s Kvarnera i Dalmacije.

Autohtoni ugođaj

Autohtoni ugođaj

Udruga “Veli škoj” iz Zubovića s otoka Paga, organizator koncerta za kojeg se tražila karta više, s ljubavlju je okupila i ujedinila otok glazbom i klapskom “pismom”. Ovom jedinstvenom događaju koji je okupio brojne Pažane koji žive u Rijeci, kojih ima više od 10.000 i koji ovdje žive kroz tri generacije, nazočili su gradonačelnici Grada Paga Željko Maržić i Grada Novalje Ante Dabo te načelnici općine Kolan Josip Zubović i općine Povljana Ivo Pogorilć. Složno podržavši ovaj projekt s ciljem očuvanja tradicije i glazbene kulturne baštine otoka ukazali su na zajedništvo cijelog otoka, bez obzira što ga administrativno dijele dvije županije.

Program je vodio Branko Barbir, umjetnički voditelj klape Sol, u suradnji s tetom Jelicom, duhovitom paškom nonicom u koju se majstorski transformirao dr.sc. Ivo Fabijanić.

KUD Vlašići

KUD Vlašići

Koncert su otvorili zvuci ”miha“ i ples KUD Družine iz Paga. Uslijedile su tradicionalne pjesme klape Kolanjke“ i klape ”Povljana“ nakon čega je publika čula pismu nakanat, pašku baštinsku vrijednost koja se njeguje i čuva od davnina, u izvedbi Nediljka Zubovića i Ante Kustića. Klapa ”Peružini“ iz Paga otpjevala je nježne ljubavne stihove a potom smo čuli klapu Navaliu, u kojoj je nastupio i njen dugogodišnji član gradonačelnik Grada Novalje Ante Dabo. Nakon nastupa KUD-a Sv.Jerolim iz Vlašića, na pozornici su se predstavili i gosti-domaćini, klape Kamelija iz Opatije, Kala iz Crikvenice te Luka iz Rijeke.

Publika je svaku izvedbu popratila snažnim aplauzom, a cijelo su se vrijeme na projekcijskom platnu izmjenjivale fotografije s motivima otoka Paga. Na pozornici su autohtoni ugođaj otoka Paga dočaravali i stari predmeti paških domaćinstava, ribara i seljaka, kao i jedno stablo masline i pravi paški kamen.

Nakon pjesma klape Murtelice i pučkog napjeva iz Novalje Josipa Peranića i Zlatka Vidasa, pisme nakanat i folklornog nastupa KUD-a Bartol Kašić iz Kolana, uslijedilo je posebno glazbeno iznenađenje – nastup klape Cambi iz Kaštel Kambelovca, koji je oduševio cijelu dvoranu.

Donacija klinici za pedijatriju @ Kantrida

Donacija klinici za pedijatriju @ Kantrida

Vrhunac ove predivne glazbene večeri nastupio je nakon nastupa popularne klape Sol zajedničkim nastupom klapa koji je svu publiku podigao na noge. Pjevanju pjesme ”Nima do otoka Paga“ pridružili su se i sva četvorica čelnika otoka, ali i svi brojni izvođači koncerta, kao i publika u dvorani.

Realizator koncerta Josip Kurilić iz udruge Veli škoj, i njezin predsjednik Tomislav Zubović zahvalili su svima na svesrdnoj pomoći, te ispunili i cilj samog koncerta i Ravnatelju Klinike za pedijatriju KBC-a doc.dr. Goranu Palčevskom uručili su ček na iznos od 44.771 kuna, odnosno sav prihod od prodaje ulaznica za koncert, a kao doprinos gradu u kojem žive te u kojem se rađaju i stasaju već tri generacije Pažana . Nakon koncerta svi prisutni mogli su uživati u domjenku s autohtonim proizvodima koji su za tu priliku direktno stigli s otoka, poput paškog sira raznih proizvođača, baškotina i ostalih delicija, uz dobru kapljicu najboljih vina.

”Zvuci otoka Paga“, zahvaljujući želji i entuzijazmu organizatora, ali i brojnih Pažana te svih ljubitelja klapske pjesme, zasigurno će postati tradicionalna manifestacija baštine, klapske pjesme i zajedništva svih Pažana.

Zajednički nastup klapa i organizatora...

Zajednički nastup klapa i organizatora…

N. Cvjetović / PodUčkun.net

error: Content is protected !!