27. izdanje sajma Zeleni Kastav ovog ponedjeljka na Fortici

Na 27. Zelenom Kastvu sudjelovat će 25 uzgajivača i proizvođača s proizvodima svojih obiteljskih gospodarstava, obrta, zadruga i poduzeća.

Kastav – 27. izdanje “Zelenog Kastva”, sajma zdrave hrane, kozmetike i sredstava za čišćenje naših domova i odjeće, održat će se u ponedjeljak, 14. siječnja od 15 do 18 sati na Fortici.

— Blagdani su završili, školski praznici bliže se kraju. Zimske radosti na snijegu su u tijeku, a kako se bliži početak karnevalskih događanja, 27.”Zeleni Kastav” bit će u “karnevalskom ruhu”. Na 27. “Zelenom Kastvu” sudjelovat će 25 uzgajivača i proizvođača s proizvodima svojih obiteljskih gospodarstava, obrta, zadruga i poduzeća. I ponovno ću reći, samo i zamisliti koliko je ljubavi i rada utkano u sve ono što će nam ponuditi, nezamislivo je teško i hvala im na njihovom entuzijazmu i ljubavi prema prirodi. U ponudi će biti korjenasto povrće i zelenje, voće, voćne prerađevine, sokovi i sirupi, kravlje mlijeko, sirutka i mliječni proizvodi, sirevi i suhomesnate prerađevine, bučino ulje i prerađevine, razni povrtni namazi i salse, batat narančasti i ljubičasti, marmelade od batata, nezamislive kombinacije namaza medvjeđeg luka, razna brašna, palente i žitne pahuljice starih sorti žitarica, obilje raznih vrsta kruha, torti i slastica. Biti će češnjaka, kapule, slanutka, raznih sorti tikava i kestenja. Bit će tu i raznih čokoladnih namaza i čarobnih kombinacija, raznih vrsta eko meda i izuzetan apikompleks. Bit će i prirodne kozmetike za njegu tijela, prirodnih sapuna, šampona, melema i krema. “Zdrava” sredstva za čišćenje i sredstva za pranje odjeće, upotpunit će vrlo bogatu ponudu sajma, poručila je Irena Kukurin Barić, volonterski koordinator sajma.

Također, posljednji put ove sezone u ponudi će biti agrumi iz doline Neretve.

Dođite se snabdjeti s narančama, limunima, mandarinama, klementinama, kivijem i kumkvatom. Osim svježih agruma, iz doline Neretve dolaze nam voćni namazi agruma raznih okusa i kombinacija, te arancini. Bit će u ponudi sokovi jabuka u raznim kombinacijama iz okolice Karlovca. Razne kombinacije soka aronije, rabarbare, keksa, marmelada i čaja, uz sve naprijed navedeno, pomoći će jačanju imuniteta. Sušena malina u prahu novitet je našega sajma. OPG Stipe Štavlić donosi svježa jaja iz nekonvencionalnog uzgoja – kokice borave na podnožju Velebita i hrane se samo “zdravom hranom”. Siječanj baš i nije mjesec bujne vegetacije i izobilja u prirodi, te djeluje gotovo nevjerojatno da će se u Kastvu okupiti 25 marljivih uzgajivača i proizvođača sa ” plodovima” svoga rada. Dolaze iz Postojne, Buzeta, Pule, Pazina, Veprinca, Kastva, Škalnice, Rijeke, Čabra, Krasnog, Oštarija, Karlovca, Zagreba, Bjelovara, Varaždina, Osijeka, Opuzena i Metkovića – vjerujemo da će svatko pronaći nešto za sebe, a pritom uživati u međusobnim razgovorima, te razgovorima s uzgajivačima i proizvođačima, dodala je Kukurin Barić.

Uz neke dosadašnje teme, s novim temama, kao i svaki puta do sada, prostor sajma i stolove proizvođača krasit će radovi dječjih vrtića “Vladimir Nazor” iz Kastva, “Kockice” i “Poneštrice” iz Rubeša, te osnovnih škola “Milan Brozović” iz Kastva ,”Drago Gervais” iz Brešca i ” Rikard Katalinić Jeretov” iz Opatije.

– Radujemo se što nam se priključila i osnovna škola “Fran Franković” iz Drenove . Hvala dječici, tetama i učiteljicama, hvala ravnateljicama i ravnateljima! Veliko hvala djelatnicima LAG-a “Terra liburna”, Gradu Kastvu i TZ grada Kastva, “Radio Kastvu”, velečasnom Franji Jurčeviću i gospodinu Branku Janiju Kukurinu na njegovih tisuću fotografija. Najveće hvala dosadašnjim, sadašnjim i budućim volonterima Grupa solidarne razmjene na entuzijazmu, radu i viziji – “Zeleni Kastav” je njihov “proizvod”. Medijski pokrovitelj “Zelenog Kastva” je radijska postaja “Radio Kastav” ( naš radio za svaki/saki dan ) kojega možete slušati na 90,3 Mhz . Uz najave sajma na radiju i gostovanje u studiju, imat ćemo i javljanje sa sajma uživo, uz nagradno pitanje za slušatelje. I za kraj, bez naših vrijednih poljoprivrednika i proizvođača, sajma ne bi bilo – hvala na silnom radu i viziji jednog boljeg “sutra”! Veselimo se novom druženju, svi ste pozvani – dođite podržati uzgajivače i proizvođače , dođite porazgovarati s njima i pitati sve što vas zanima, rezimirala je Irena Kukurin Barić, volonterski koordinator sajma.

error: Content is protected !!