Akcija mladih – Koncesija na plaži Slatina izravno bi štetila željama i interesima građana @ Opatija

Članovi Akcije mladih zaključili su kako Opatija treba javnu plažu, odnosno centralno kupalište, koje će biti otvoreno svim građanima i gostima, a ne „parcelizirano“ među hotelima i koncesionarima.

Opatija – Glas protiv mogućeg koncesioniranja plaže Slatina podignuli su na jučerašnjoj tiskovnoj konferenciji članovi Akcije mladih Alberto Surina i Stjepan Šprajc, koje je podržao i predsjednik stranke i Gradskog vijeća Robert Kurelić.

– U zadnjih nekoliko godina aktualizirana je priča oko koncesije plaža koje, nažalost, korist donose samo uskom krugu koncesionara i hotelijera, ali ne i velikoj većini građana i posjetitelja turističkih destinacija u Hrvatskoj, kazao je Surina, dok je Šprajc objasnio kako su povod za tiskovnu konferenciju bile izjave gradonačelnika Opatije Ive Dujmića i predsjednika HDZ-a Marka Ćorića na nedavnoj sjednici Gradskog vijeća, kada su istaknuli kako smatraju da bi za Slatinu bilo korisno koncesioniranje na isti način kao što je to napravljeno za Lido i Angiolinu.

Surina i Šprajc poručili su kako se to ne smije dogoditi bez da se građane pita što žele, a kako je njihov stav da bi Opatija morala imati javne plaže koje će biti dostupne građanima, ali i turističkim posjetiteljima koji odsjedaju kod privatnih iznajmljivača i ne žele koristiti skupe koncesionirane i hotelske plaže.

– Korist od koncesije za gradski proračun je gotovo pa nikakva – Gradu ostaje svega trećina koncesijske naknade, što znači da od Lida godišnje dobije oko 38 tisuća kuna, rekao je Šprajc, koji je objasnio kako ne napadaju koncesionara plaže Lido koji je dijelom izašao u susret građanima i omogućio im i više nego što je trebao prema koncesijskom ugovoru, već lokalnu i regionalnu samoupravu, odnosno Grad Opatiju i Primorsko-goransku županiju, koji nisu sastavile ugovore koji bi štitili javni interes, a kada se pojavi problem prebacuju odgovornost s jedne razine na drugu.

Kurelić je spomenuo slučaj plaže hotela Belveder, u koju LRH nije uložila niti mali dio od „obećanih“ više od milijun kuna, a Županijska skupština oslobodila ih je koncesije i ulaganja uz minimalni trošak, kazavši kako to pokazuje da je lokalna i regionalna samouprava izrazito „nježna“ prema koncesionarima.

– Primorsko-goranska županija nije predvidjela u koncesijskim ugovorima niti minimalni dio prostora namijenjen za kupače sa „šugamanima“, a to će sada biti obveza u novom zakonu koji predviđa da barem 30 posto plaže bude oslobođen od ležaljki, rekao je Kurelić.

Članovi Akcije mladih zaključili su kako Opatija treba javnu plažu, odnosno centralno kupalište, koje će biti otvoreno svim građanima i gostima, a ne „parcelizirano“ među hotelima i koncesionarima.

– Po završetku razdvajanja pomorskog dobra i privatnog vlasništva tvrtke Rivijera, trebalo bi se krenuti u uređenje plaže, a nikako u koncesiju. Akcija mladih neće odustati od toga, a Primorsko-goranska županija i gradonačelnik Dujmić, ako planiraju plažu dati u koncesiju, moraju znati da rade protiv interesa građana, poručili su predstavnici Akcije mladih.

Davor Žic / PodUčkun.net

#wpdevar_comment_3 span,#wpdevar_comment_3 iframe{width:100% !important;}
error: Content is protected !!