Amir Muzur ispred PGS-a istaknuo kandidaturu za župana @ PGŽ

Amir Muzur

Iako je dio medija naveo Muzura kao nezavisnog kandidata, prema riječima samog Muzura kandidirati će se kao član PGS-a kojem će pristupiti kroz nekoliko dana. A ovi izbori posebno će biti važni za Liburniju, obzirom da dva istaknuta kandidata dolaze iz našeg kraja, tj. Matulja odnosno Poljana.

Matulji – Dr. sc Amir Muzur, izvanredni profesor na Medicinskom fakultetu koji je četiri godine bio gradonačelnik Opatije, istaknuo je svoju kandidaturu za župana Primorsko-goranske županije na predstojećim lokalnim izborima.

Iako je dio medija naveo Muzura kao nezavisnog kandidata, prema riječima samog Muzura kandidirati će se kao član PGS-a kojem će pristupiti kroz nekoliko dana. U kratkom razgovoru saznali smo da bi ga podržale udružene lokalne regionalne stranke i političke opcije van SDP-ovog i HDZ-ovog bloka. Prema informacijama koje kolaju političkim kuloarima iza Muzurove kandidature stali uz PGS bi stala Akcija mladih te Liburnijska stranka, dok bi podršku dobio i od Liste za Rijeku, zelenih aktivista vezanih uz Eko Kvarner te Ladonje.

– Ingerencije župana i županije su, svakako, limitirane, ali, ako se napori koncentriraju na nekoliko projekata koji mijenjaju perspektive i sliku svih jedinica lokalne samouprave, županija se može pokazati daleko značajnijom nego sto se u nas doživljava. U našoj županiji, takvi su projekti modernizacija zračne luke na Krku i revizija te ustroj centra za zbrinjavanje otpada na Marišćini. Oba projekta već čitavo desetljeće stoje. Da županijska razina ne mora biti pasivna i isključivo birokratska, pokazuju primjeri Istre ili Varaždina. Osim toga, na vrata već kucaju novi izazovi – strukturni fondovi EU, recimo. Dakle, posla ima napretek i onaj tko se želi odmoriti, trebao bi izabrati neko bolje mjesto. Također, bitno je napomenuti da zakonodavac u mnogim slučajevima i sredinama propisuje dva mandata kao maksimalno trajanje obnašanja neke javne dužnosti. Smatra se da je to dovoljno za realizaciju i složenijih projekata i da se nakon tog razdoblja počinje osjećati ustajalost ideja i ljudi, što negira bit demokracije. Zlatko Komadina je, stjecajem zakonskih okolnosti, na položaju Župana imao sreće ostati preko deset godina (dakle, dva i pol mandata). Tko je zadovoljan onime što je za tih deset godina učinjeno, logično je da priželjkuje povratak Komadine. Ambicija Zlatka Komadine da se, nakon povlačenja s ministarskog položaja iz zdravstvenih razloga, (opet) kandidira za župana, međutim, odašilje i vrlo opasnu poruku da se funkcija župana može shvatiti kao mjesto za odmor od stresa. Po mom, oprečnom, shvaćanju, dužnost župana mora biti izrazito stresnom, pod pretpostavkom da se taj posao radi kako valja, kazao je Amir Muzur.

Podsjetimo da je Komadina dolaskom Kukuriku koalicije preuzeo mjesto Ministra pomorstva, prometa i infrastrukture, a kako je ta funkcija bila nespojiva s funkcijom župana koju je obnašao, Sabor je prihvatio zakonske izmjene kako građani Primorsko-goranske županije ne bi morali ići ponovno izlaziti na izbore zbog Komadinine ambicije. No, nekoliko mjeseci nakon izmjene zakona Komadina je podnio ostavku u državnoj izvršnoj vlasti zbog zdravstvenih razloga te se vratio u Sabor, da bi prije nekoliko mjeseci istaknuo kandidaturu za župana ispred SDP-a.

Nikola Cvjetović / Liburnija.net

error: Content is protected !!