Baletni prvaci Cristina Lukanec i Andrei Köteles obilježavaju 20. godišnjicu umjetničkog rada

cristina_lukanec_andrei_köteles

Gotovo sve njihove uloge, po mišljenju i pisanju kritike te po reakcijama publike, dokaz da su Cristina Lukanec i Andrei Köteles vrhunski plesači čije su kreacije doista obilježile predstave Baleta HNK Ivana pl. Zajca.

Rijeka – Prvaci Baleta HNK Ivana pl. Zajca Cristina Lukanec i Andrei Köteles obilježavaju 20. godišnjicu svog umjetničkog rada u riječkom Kazalištu. Obilježavanje obljetnice ovo dvoje iznimnih plesača bit će upriličeno nakon izvedbe predstave ”Orašar“ P.I. Čajkovskog u koreografiji Ronalda Savkovića i pod dirigentskim vodstvom Nade Matošević Orešković u danas, s početkom u 19,30 sati, u kojoj Cristina Lukanec pleše ulogu Snježne kraljice, a Andrei Köteles ulogu Drosselmeiera.

Ovo dvoje baletnih umjetnika, od kojih Cristina Lukanec cijelu svoju karijeru, a Andrei Köteles gotovo cijelu karijeru, ostvarili su u riječkom Kazalištu za kojeg su profesionalno vezani od svojih početaka. Po završetku baletnog školovanja u gradu Cluj Napoka u rodnoj Rumunjskoj, igrom slučaja, oboje stižu u riječki baletni ansambl iste, 1994. godine.

Na samom početku, naravno, plešu manje i srednje uloge no vrlo brzo oboje pokazuju potencijal iznimno perspektivnih plesača što im uskoro oboma priskrbljuje velike solističke uloge. Tako su vrlo brzo postali nositeljima riječkog baletnog repertoara, a često su ih ostvarivali u istim predstavama, i to podjednako uspješno u klasičnom, neoklasičnom i modernom baletnom repertoaru. Prvu zajedničku predstavu kao mladi solisti dobili su u predstavi “Mathilde” u koreografiji Milka Šparembleka 1997. godine. Potom su kao baletni par plesali i u predstavama: “Romeo i Julija”, “Čudesni Mmandarin” ,“Pjesma nad pjesmama”, “Proces”, “Daphnes i Chloe” te “Ana Karenjina “.

Tijekom svojih karijera na riječkoj su sceni radili s koregrafima kao što su Vesna Butorac Blaće, Norman Dixon, Henrik Neubauer, Slavko Pervan, Dinko Bogdanić, ali i sa Milkom Šparemblekom, Gagikom Ismailianom, Edwardom Clugom, Stašom Zurovcem, Matteom Levaggijem, Luisom Sousom, Patrickom Delcroixom, Ronaldom Savkovićem … Gotovo sve njihove uloge u tom razdoblju, po mišljenju i pisanju kritike te po reakcijama publike, dokaz da su Cristina Lukanec i Andrei Köteles vrhunski plesači čije su kreacije doista obilježile predstave Baleta HNK Ivana pl. Zajca.

I. Mellor / PodUčkun.net

error: Content is protected !!