BEERanje – prvi međunarodni festival craft pivovara u Rijeci

pivo_toceno_ilustracija

30. i 31. svibnja u riječkom Tower centru tako će se predstaviti devet trenutno najznačajnijih hrvatskih craft pivara te četiri slovenska.

Rijeka – Ovog vikenda na rasporedu je pravi pivski spektakl – Festival “BEERanje” tj. interaktivan pivski događaj koji će spojiti vrhunska craft piva, njihove proizvođače iz Hrvatske i Slovenije, ljubitelje pivske kapljice i riječke ugostiteljske objekte. S obzirom da se radi o prvom festivalu ove vrste ikad u Rijeci, a ujedno i o prvom međunarodnom „beerfestu“ u Hrvatskoj, vjerujemo da ćete prepoznati njegov potencijal i svoju publiku upoznati sa sadržajima. Iskreno se nadamo da će predstavnici vašeg medija i sami doći upozati se s ovim zanimljivim trendom koji nakon susjednih zemalja polako, ali siguro zapljuskuje i Hrvatsku – craft revolucija kako je nazivaju kolege novinari ili manufakturna proizvodnja visoko kvalitetnog piva svakog dana ima sve više poklonika. Naravno, bit će nam zadovoljstvo počastiti vas i ovim kvalitetnim pivima i razgovorom o njima s majstorima pivarima kako bi vaš doživljaj bio što potpuniji.

30. i 31. svibnja u riječkom Tower centru tako će se predstaviti devet trenutno najznačajnijih hrvatskih craft pivara te četiri slovenska. Posjetitelji festivala će probavati njihova piva te će nakon kušanja moći glasati za, po njihovom ukusu, najboljeg proizvođača. Pivovara koja skupi najviše simpatija posjetitelja svoje će proizvode za nagradu plasirati u 28 ugostiteljskih objekata, prigodno prozvanima „prijateljima ovog festivala“. Istovremeno, i sami posjetitelji tj. “BEERatelji” zaigrat će nagradnu igru u kojoj je glavna nagrada sudjelovanje u veseloj Tour de Beer’s! Odnosno pobjednik nagradne igre na festivalu osvojit će po turu pobjedničkog piva u baš svakom od 28 lokala koji sudjeluju kao prijatelji festivala.

Festival donosi mnoštvo zabavnih sadržaja, predavanja i radionica, a izvan konkurencije na ”BEERanju“ će nastupiti i distributeri piva tvrtke Mas plenum i Domagoj dizajn s bogatim izborom inozemnih ”craftova“. Svoje će proizvode predstaviti i slovenski proizvođači sustava za proizvodnju piva Mithraeum d.o.o. tako da svi koji se žele okušati u proizvodnji piva mogu na licu mjesta saznati sve potrebne informacije. Slovenska tvrta Dejmo d.o.o. pokazat će nam Quick tap, njihov patentirani sustav za brzo istakanje piva koji za samo 4,2 sekunde uspijeva istočiti 1/2 litre piva, a imat ćemo prilike vidjeti i nekoliko pravih ”pivskih“oldtajmera.

Voditelj programa je pasionirani pivoljubac, prvi hrvatski pivski somelier, prvak bivše države u podrigivanju, bloger i novinar Domagoj Jakupović Ribafish koji će nas na svoj ležeran i zabavan način upoznati s najboljim craft pivarima Hrvatske i okolice.

Za glazbu je zadužen dj Voljen Korić koji će stvarati glazbenu kulisu od 12:00 do 17:00 oba dana trajanja festivala, a uživo će nam svirati pop jazz sastavi The Mystic Rose Ensamble u subotu od 17:00 do 20:00 i Dino Antolić trio u nedjelju od 17:00 do 20:00 h.

Izvrsna piva traže i izvrsne zalogaje, a za njih će se pobrinuti Paška sirana, Sirana Runolist, Pepefish, Natura tartufi, te Food city sa specijalnim pivskim hamburgerima kao i restoran Riva’s sa svojim mesnim specijalitetima, a u nedjelju u popodnevnim satima i nezaobilazna braća Čučković ponudit će nam delicije iz svoje majstorske mesnice.
Osim glazbenog i zabavnog programa pripremili smo i čitav niz zanimljivih predavanja o pivama i pivarstvu, pivskoj sceni u Hrvatskoj kao i osobne priče pivara i načinu na koji su odlučili ući u ovaj posao. Posebnu pažnju posvetili smo problematici trošarina koje su u Hrvatskoj za razliku od većine zemalja u EU jednake za sve proizvođače bez obzira na veličinu pa će nam o toj temi govoriti majstor pivar iz Daruvarske pivovare gospodin Krešo Marić, a pozvali smo i predavača iz Carinske uprave da isto tako da svoj osvrt na ovu problematiku. Posjetitelji će svojim potpisom biti u mogućnosti podržati male pivovare u njihovim nastojanjima da se uvedu diferencirane trošarine.
Detaljan program festivala poslat ćemo vam uoči njegovog otvaranja, a vas pozivamo da nam se slobodno najavite kako bismo vam osigurali termin za druženje sa sugovornicima koji su najrelevantniji za razgovor o pivskoj sceni, međunarodnim uspjesima hrvatskih craft pivara te o svemu što vas može zanimati o Craft pivarstvu.

Na festivalu moći će se probati slijedeća piva : Bošnjak pivo, Bujska pivovara, Daruvarska pivovara, Holdem brewery, Pivovara Medvedgrad, Nova runda craft brewery, Pivovara Razum, Zmajska pivovara i Visibaba pivo iz Hrvatske dok će Sloveniju predstaviti Pivovarna San Nicolo, Pivovarna Vizir, Maister Brewery i Human Fish Brewery.

N. Cvjetović / PodUčkun.net

error: Content is protected !!