Bivši dopisnik iz Opatije, a sada najpoznatiji hrvatski učitelj duhovnosti Mihajlo Pažanin predstavlja knjigu @ Rijeka

Mihajlo Pažanin

Sve o tome kako je Zapad ‘otkrio’ mindfulness, koji su ciljevi pomnosti, kako meditirati, o tibetanskom budizmu i o novoj knjizi, saznajte u razgovoru s Mihajlom Pažaninom u Rijeci, u četvrtak, 20. rujna u 18 sati u Hotelu Bonavia. Ulaz besplatan uz promotivnu cijenu knjiga.

Rijeka – Mihajlo Pažanin, nekad poznati novinar kojeg se lokalna publika sjeća kao izvjestitelja s opatijskog područja prije i više od desetak godina, a danas učitelj meditacije, predstavit će svoju knjigu „Razgovor o pomnosti“ u četvrtak, 20. rujna u 18 sati u riječkom hotelu Bonavia.

Knjiga se bavi pitanjem što je zapravo mindfulness, sustav vježbanja meditacije koji je u proteklih desetak godina postao mega popularan trend prepoznat u cijelom svijetu kao učinkovita self-help metoda?

Iako se na Zapadu često koristi upravo u tu svrhu, pomnost ili mindfulness nije tek alat za smanjenje stresa i metoda koja će nas učiniti „boljim, ljepšim i uspješnijim”. O čemu se stvarno radi Mihajlo Pažanin piše u opuštenoj razgovornoj formi u svojoj novoj knjizi Razgovori o pomnosti.

Prije dvadesetak godina, kao diplomirani novinar, Mihajlo Pažanin krenuo je u potragu za izvorima budizma koji ga je godinama intrigirao. Putovanje na kojem je upoznao svoje buduće učitelje odvelo ga je u Tajvan, Okinawu i zemlje Himalaje, promijenivši mu životni put.

Danas je jedan od vodećih učitelja budističke meditacije u regiji, a zbog njegovog rada Hrvatska je postala svjetski priznati centar tibetanskog budizma. Osnivač je budističkog društva Shechen, koje već niz godina organizira sustavni studij teorije i prakse drevnih tibetanskih učenja kakva se do današnjeg dana obično podučavaju samo u osami himalajskih budističkih samostana.

Prije nekoliko godina u okviru škole ISOD pokrenuo je program Izvorne pomnosti, studija meditacije koji je izazvao golem interes polaznika kako u Hrvatskoj tako i u drugim zemljama regije. Kroz njega, kako kaže, podučava praktične metode uvježbavanja uma na način prilagođen novim vremenima.

– Moj jedini cilj jest pridonijeti svijetu tako da ljudi, upoznavanjem sebe, shvate koliki potencijal imaju i koliko im se život može radikalno promijeniti nabolje kad odluče potražiti odgovore unutra – u sebi samima. To je više nego dovoljno, kaže Mihajlo Pažanin.

Sve o tome kako je Zapad ‘otkrio’ mindfulness, koji su ciljevi pomnosti, kako meditirati, o tibetanskom budizmu i o novoj knjizi, saznajte u razgovoru s Mihajlom Pažaninom u Rijeci, u četvrtak, 20. rujna u 18 sati u Hotelu Bonavia. Ulaz besplatan uz promotivnu cijenu knjiga.

Davor Žic / PodUčkun.net

#wpdevar_comment_3 span,#wpdevar_comment_3 iframe{width:100% !important;}
error: Content is protected !!