Borba za plažu – Supruga gradonačelnika Dujmića dobila ‘izazivača’ za koncesijsko odobrenje na plaži Ičići

S obzirom na kontroverze koje obilježavaju tu „poziciju“, izvjesno je da će Vijeće za koncesijska odobrenja, koje se sastaje sutra, tražiti i mišljenje „viših razina“, odnosno Županije i nadležnog ministarstva.

Opatija – Koncesijsko odobrenje za iznajmljivanje plažne opreme i drugih rekvizita na plaži Ičići, koje je već desetljećima pod „nadzorom“ tvrtke Marea, ove godine moglo bi doći pod znak pitanja. Naime, sutra, u utorak sastaje se Vijeće za koncesijska odobrenja Grada Opatije, a na dnevnom redu naći će se pedesetak zahtjeva za različite pozicije od Voloskog do Ike. No, prvi puta se dogodilo da je tvrtka Marea, u vlasništvu Dajne Dujmić, supruge opatijskog gradonačelnika Ive Dujmića, dobila „izazivača“ za dosad neprikosnoveno pravo „dilanja“ ležaljki i pedalina u Ičićima. Radi se o tvrtki Sunčana Opatija iz Veprinca, iza koje stoji gradski vijećnik Akcije mladih Igor Puž, već deset godina jedan od glavnih političkih oponenata gradonačelnika Dujmića, koji je svojom prijavom pokušao skrenuti pozornost na spornu dodjelu koncesijskog odobrenja koja se ponavlja iz godine u godinu.

O tome su mediji već detaljno izvještavali, pa je tako i Jutarnji list objavio kako se radi o potencijalnom sukobu interesa, u kojem je u poziciju ostvarivanja značajnog prihoda dovedena tvrtka blisko povezana s gradonačelnikom Opatije. Doduše, formalnu odluku ne donosi gradonačelnik, već Vijeće za koncesijska odobrenja, no gradonačelnik Dujmić usvaja plan dodjele koncesijskog odobrenja. Osim toga, Dujmić se kao gradonačelnik Opatije već godinama opire nastojanjima Primorsko-goranske županije da Ičiće uvrsti u plan dodjele koncesija, u kojem slučaju bi Grad Opatija ostao bez ovlasti dodjele koncesijskih odobrenja, budući da bi se izabrao jedan koncesionar za područje čitave plaže i to na duži vremenski period.

Hoće li se „status quo“ u Ičićima zadržati i ove godine, teško je prognozirati, no svakako je ovim „izazovom“ vijećnika Puža stavljen pod „lupu“ rad Vijeća koje čine predstavnici Grada Opatije, Primorsko-goranske županije i Lučke kapetanije. Iako su ovlasti Vijeća ograničene, pa ne mogu intervenirati u plan koji gradonačelnik usvaja, postavlja se pitanje kriterija kojim će se voditi prilikom odlučivanja o tome kome će dodijeliti „ležaljke i sandoline“ u Ičićima. S obzirom na kontroverze koje obilježavaju tu „poziciju“, izvjesno je da će tražiti i mišljenje „viših razina“, odnosno Županije i nadležnog ministarstva.

Osim Ičića, ove godine pojavila se još jedna potencijalno sporna pozicija u planu, a radi se o terasi kavane i pizzerije Bella Vista na Pančeri. Ovaj ugostiteljski objekt, kojim upravlja tvrtka H d.o.o. koja je vlasnik i Hemingwayja na mulu, sporan je budući da se nalazi na pomorskom dobru, stoga se vode pravne bitke oko iseljavanja trenutačnih posjednika. Sama terasa, odnosno mogućnost da Grad Opatija raspiše koncesiju da taj „komadić betona“ s odličnim pogledom, nije sporna, no upitna je logika davanja koncesijskog odobrenja za terasu u situaciji kada je glavni objekt predmet sudskog spora s državnim institucijama.

 

error: Content is protected !!