Buzetsko brdo na drugačiji način – formula driver uz rekordan broj vozača

Više od 150 sudionika iz četiri zemlje na poznatoj stazi u nekoliko bodovnih konkurencija…

Rušenje šikane

Buzet – Lipanj nije mjesec najpoznatije hrvatske automobilističke utrke, one brdske u Buzetu. Međutim, ovog će se vikenda na dijelu iste staze, četvrti put za redom okupiti sudionici najmlađe domaće automobilističke discipline imenom „Formula driver“.

Preslikana je od Talijana, svojevrsna kombinacija brdskih utrka i autoslaloma, na proteklim je natjecanjima u Buzetu, na Učki, u Limskom kanalu i na Grobniku okupljala stotinjak i više vozača. Očekivanja vrijednih sportskih entuzijasta Autokluba „Buzet Autosport“, one mlađe i izuzetno agilne buzetske oktanske ekipe, ovog su se puta obistinila. Rekordnih 148 automobilista i šest kartingaša prijavljeno je za natjecanje kojim se otvara sezona u nedjelju 25. lipnja. Prošle je godine ovaj najnoviji oblik natjecanja automobilista u nas izrastao u međunarodni HAKS Kup Formule driver upisan u FIA zone kalendar. Upravo u kup konkurenciji za bodove na prvom ovogodišnjem natjecanju prijavilo se 79 vozačica i vozača iz Hrvatske, Austrije, Slovenije i Italije, dok će, prema najavama organizatora, preostali biti u promo vožnji i nekom od raspisanih bodovanja unutar Istre.

Edi Kuharić (foto: M. Krpan)

Poznatoj brdskoj stazi buzetske utrke europskog prvenstva, na svom većem dijelu od Mosta do Svi Svetih , u duljini 3.500 metara, duž dionice u šest je zona brzina usporena šikanama. Organizator „Signum Max Formula driver Buzet – Memorijal Mladen Žulić i Moreno Komar“, kako je puni naziv dvodnevne manifestacije, utrku je već tradicionalno posvetio svojim nekadašnjim izvrsnim vozačima koji su nas zarana napustili. Uz HAKS Kup boduju se Prvenstvo Auto i karting lige Zapad HAKS-a (Istra, Kvarner, Gorski kotar), te Prvenstva Istarske rivijere i AKSI-ja. Vozila su raspoređena u čak sedam klasa.
U obranu naslova najboljeg, ostvarenog prošle sezone, od Buzeta kreće i Austrijanac Dragan Gajić u superbrzoj „Opel Corsi“, a za očekivati je da mu se dobrim vremenima suprotstave lideri domaćina Zagrepčanin Vjekoslav Čičko u posebno pripremljenom Fiat Cinquecentu i Patrik Vivoda (Peugeot 106 XSI) kao predvodnici najbrojnije i trofejne ekipe AK Buzet Autosport čije boje brani čak 18 sudionika.

Vjekoslav Čičko (AK Buzet Autosport)

Među 70-tak hrvatskih vozača iz 19 klubova u konkurenciji HAKS Kupa vrijedi istaknuti i protekle dvije sezone pobjednike Prvenstva Auto i karting lige Zapad Marina Milokanovića (Ford Fiesta) i nećaka mu Donalda Milokanovića (Zastava 750), članove AK Skok racing iz Brtonigle. Od mlađih uzdanica za postolje mogu konkurirati i dvojica Lupoglavaca Nino Andrejević (AK Opatija) koji se nakon dvije sezone na staze vraća u trofejnoj izvrsno prerađenoj Zastavi 750 i Edi Kuharić (AK Opatija Motorsport) u ništa lošije pripremljenom Zastava Yugu. Visok bi plasman mogao ostvariti i brdski državni prvak mladi Delničanin Bojan Juranić (AKK Petar Klepac) koji će nastuputi u Renaultu 5, a kojem je prošle sezone jedinom pošlo za rukom u izravnom srazu pobijediti Gajića.

DRAGAN GAJIĆ

Program predviđa tehnički prijem i verifikaciju u subotu 24.lipnja od 15 do 18 sati na Mostu, a nedjelja je natjecateljski dan. Od 8,20 sati vozi se službeni trening, a u 10,30 sati, neposredno po svečanom otvorenju kreće prva od tri bodovne utrke čiji se rezultati zbrajaju za konačni poredak. Proglašenje najuspješnijih uslijedit će oko 19 sati. Prometnica Most-Svi Sveti u nedjelju će od 8 do 19 sati biti zatvorena za javni promet, a Partkiralište Cimosa na Mostu dva će dana biti „dom“ sudionicima mlade, ali očito respektabilne discipline „formula driver“.

Tekst i foto: Miroslav Krpan / PodUčkun.net

error: Content is protected !!