Came uspješan u žalbi protiv tvrtke Opatija 21 – Državna komisija poništila natječaj za nabavku parkirnih automata

…ilustracija…

Poništenje natječaja, čini se, utjecalo je i na promjenu stava tvrtke Opatija 21 prema nabavci novih aparata, budući da su se u međuvremenu uspjeli dogovoriti s dosadašnjim koncesionarom oko preuzimanja postojećih uređaja – stoga su zasad odustali od provođenja daljnjih postupaka javne nabave. Cjelovitu odluku pročitajte na ovom linku

Opatija – Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave poništila je krajem prošle godine natječaj za nabavku parkirališnih aparata koji je raspisala gradska tvrtka „Opatija 21“ koja bi sredinom ožujka trebala preuzeti upravljanje javnim parkiralištima nakon što istekne koncesija tvrtki Liburnija parking.

Komisija je, temeljem žalbe tvrtke Came Adriatic, pronašla dvije sporne odredbe u javnom natječaju te naložila gradskoj tvrtki isplatu troškova žalitelju u iznosu od pet tisuća kuna. Ipak nisu prihvaćeni svi prigovori kastavske tvrtke, pa je tako zbog prekoračenog roka za žalbu odbijen prigovor o preusko postavljenom uvjetu javne nabave – Came se požalio da je zbog takvih uvjeta onemogućena tržišna utakmica, jer se, primjerice, tražilo da se na ekranu automata tekst ispisuje u četiri, a ne u dva reda, da automat mora raspoznavati 16 vrsta kovanica, a nije dovoljno 15 vrsta kovanica, iako prihvaća samo 9 vrsta kovanica.

U svojoj žalbi, Came je naveo i mogućnost prijevarnog postupanja naručitelja – tvrtke Opatija 21 – odnosno mogućnost pogodovanja jednoj od strana u postupku. Naime, iz detalja jednog od dokumenata s tehničkim uvjetima o parkirnim automatima vidljivo je da je autor dokumenta osoba imena Tanja, a da je dokument izrađen na računalu u vlasništvu tvrtke Međimurje IPC iz Čakovca, koje je konkuriralo za posao nabavke automata. Iz Opatije 21 odgovorili su da se jedna članica stručnog povjerenstva zove Tanja te da je puno prije pokretanja postupka javne nabave istraživo tržište i koristio, među ostalim, dokumente društva Međimurje IPC čiji su parkirni automati već desetak godina u upotrebi u Gradu Opatiji, pa su dokumentacijom o nabavi propisani uvjeti za slične automate, samo s novim tehničkim rješenjima.

Državna je komisija po ovom pitanju ustvrdila da naručitelj smije tražiti savjet sudionika na tržištu koji može koristiti u planiranju i provedbi postupka nabavi te izradi dokumentacije o nabavi, ali da se pritom moraju poduzeti odgovarajuće mjere kako bi osigurao da sudjelovanje tog ponuditelja ne naruši tržišno natjecanje, stoga nije prihvatila ovaj prigovor žalitelja.

Bitne povrede postupka komisija je pronašla u činjenici da je naručitelj propisao da se sposobnost obavljanja profesionalne djelatnosti dokazuje potvrdom (certifikati ili ugovori) proizvođača da je ponuditelj ovlašten za prodaju i održavanje aparata, što nije u skladu sa zakonom. Također je u suprotnosti s pravilima javne nabave, prema stavu komisije, traženje dokaza da je ponuditelj u postupku isporučio robu istu ili sličnu predmetu nabave, odnosno – da je u tri godine isporučio minimalno 37 parkirnih aparata u cjelogodišnjem režimu rada, na lokacijama uz morsku obalu, a čija je vrijednost minimalno u visini procjenjene vrijednosti uređaja koji su se tražili javnom nabavom.

Državna komisija odbila je i zahtjev Opatije 21 za naknadom troškova žalbenog postupka, ustvrdivši da je na strani naručitelja morala sudjelovati najmanje jedna osoba koja posjeduje stručna znanja iz područja javne nabave stoga da troškovi vanjskog odvjetničkog ureda angažiranog za pisanje odgovora na žalbu nisu opravdani. Odnosno, drugim riječima – da je Opatija 21 trebala odgovoriti vlastitim „snagama“ umjesto angažiranja odvjetnika izvan tvrtke.

Poništenje natječaja, čini se, utjecalo je i na promjenu stava tvrtke Opatija 21 prema nabavci novih aparata, budući da su se u međuvremenu uspjeli dogovoriti s dosadašnjim koncesionarom oko preuzimanja postojećih uređaja – stoga su zasad odustali od provođenja daljnjih postupaka javne nabave.

Cjelovitu odluku pročitajte na ovom linku

Davor Žic / PodUčkun.net

error: Content is protected !!