Ciklus besplatnih predavanja Sveučilišta za 3. dob ovaj tjedan donosi dvije zanimljive teme

Oba predavanja održat će se na Filozofskom fakultetu u Rijeci (2. kat, prostorija 207) s početkom u 17 sati.

Rijeka – U tjednu koji je pred nama u sklopu ciklusa besplatnih predavanja Sveučilišta za 3. dob na rasporedu su dvije zanimljive teme.

Tako nas već u utorak, 13. ožujka čeka predavanje pod nazivom ‘Kako živjeti s glaukomom’. Ovim predavanjem obilježit će se Svjetski dan glaukoma koji se obilježava 12. ožujka, u sklopu tjedna borbe protiv glaukoma od 11. da 17. ožujka 2018. godine. Kako živjeti s glaukomom reći će nam mr. sc. Inge Bošković Dragičević, dr. med. , specijalistica oftalmologije Doma zdravlja Primorsko-goranske županije.

– U oku se neprestano stvara svježa tekućina, očna vodica, koja mu daje kuglasti oblik i napetost. Koliko se te vodice proizvede, toliko je mora iz oka i isteći. Zdravo oko posjeduje regulacijske mehanizme koji održavaju ovu ravnotežu. Kad ti zaštitni mehanizmi zakažu, bilo da se očne vodice previše stvara ili, pak nastane zapreka u odvodnom sustavu, dolazi do povećanja količine tekućine u oku, a time i do povišenja očnog tlaka. Kažemo da takva osoba boluje od – glaukoma, stoji u najavi predavanja.

U četvrtak, 15. ožujka predavanje na temu ‘Mediji i kapitalizam’ održat će izv. prof. dr. sc. Hajrudin Hromadžić s Odsjeka za kulturalne studije Filozofskog fakulteta u Rijeci.

– Predavanje će imati za cilj pokazati zašto mediji (misleći pritom prije svega na mainstream, srednjostrujaške medije) u kapitalističkom sustavu nisu i ne mogu biti slobodni. U tu svrhu mapirat ćemo osnovnu strukturu odnosa medija i društvenog svijeta, odrediti se prema paradigmi političke ekonomije medija i skicirati dominantan profil medijske institucije danas, promisliti udio tržišta, marketinga i oglašivačkih politika u medijima, te na kraju otvoriti perspektivu alternativa ovim problemskim izazovima, stoji u najavi.

Ciklus kratkih besplatnih predavanja u sklopu projekta Sveučilište za 3. dob organizira Sveučilište u Rijeci, u suradnji s Gradom Rijekom i Gradom Opatijom.

N. C. / PodUčkun.net

error: Content is protected !!