Djeca spasila ribice povodom Svjetskog dana oceana @ Opatija

zmergo_svjetski_dan_oceana_2015 (4)

Najveći okolišni problem u Hrvatskoj je otpad pa su građani na promotivno-edukativnom štandu mogli dobiti informacije vezane uz pravilno odvajanje otpada, te o ovlaštenim koncesionarima, te na koji način da odvajaju otpad i bacaju ga na za to predviđena mjesta, a ne u more, što, na žalost, neki i čine.

zmergo_svjetski_dan_oceana_2015 (1)

Opatija – Udruga Žmergo i Dječji vrtić Opatija obilježili su Svjetski dan oceana ispred opatijske tržnice. U ljetnim mjesecima uglavnom smo okrenuti moru i uživamo u njegovim čarima, a kako bi mogli uživati njegove dobrobiti trebamo o njemu brinuti. Obilježavanje Svjetskog dana oceana bila je prava prilika da članovi Žmerga u suradnji s Dječjim vrtićem Opatija nizom edukativnih igara podsjete na važnost zaštite oceana, mora.

Djeca iz vrtića Opatija su uživala u edukativnim igrama, a prolaznici su mogli više saznati kako da svojim djelovanjem doprinesu očuvanju mora. Najveći okolišni problem u Hrvatskoj je otpad pa su građani na promotivno-edukativnom štandu mogli dobiti informacije vezane uz pravilno odvajanje otpada, te o ovlaštenim koncesionarima, te na koji način da odvajaju otpad i bacaju ga na za to predviđena mjesta, a ne u more, što, na žalost, neki i čine.

Ujedinjeni Narodi proglasili su 8. lipnja Svjetskim danom oceana kao priliku da se svake godine prisjetimo važnosti oceana i njegovih stanovnika te upozorimo na razaranje i pustošenje morskih prostranstava od strane čovjeka.

zmergo_svjetski_dan_oceana_2015 (3)

. Oceani zauzimaju 71% Zemljine površine i ima ih pet: Arktički, Atlantski, Indijski, Tihi i Južni ocean. Kako bismo osigurali zaštitu oceana i sačuvali ih za buduće generacije, Svjetski dan oceana prilika je za poticanje na razmišljanje o tome što oceani znače za čovječanstvo. Obilježavanje je prilika za upoznavanje i otkrivanje bogatstva raznolikih staništa oceana, osvješćivanje našeg utjecaja te poticanje promijene odnosa prema oceanima, ali i morima. Tema Svjetskog dana oceana je Zajedno imamo snage za zaštitu oceana (Together we have the power to protect the ocean). Djeca i žmergovci su danas u Opatiji bili snažni i zaštitili su ribice, što se njih tiče more će ostati plavo, poručili su iz Žmerga.

Nikola Cvjetović / PodUčkun.net

error: Content is protected !!