Dobili 300 tisuća kuna od Ministarstva kulture: Investicija u kino Općinu koštala duplo manje od planiranog @ Lovran

alan sankovic branko stosic kino sloboda lovran 2017

Na izgradnji i opremanju lovranskog kina, u odnosu na prvotno planirani troškovnik, ostvarena je ušteda od 3 milijuna kuna, odnosno oko 50 posto planirane visine početne investicije.

Lovran – Kino Sloboda u Lovranu od Ministarstva kulture dobilo je 300 tisuća kuna za digitalizaciju, a ugovor je potpisan početkom ožujka, i na njemu se s lovranske strane kao potpisnik nalazi komunalno društvo Stubica d.o.o. koja upravlja kinom.

Sredstva je lovransko kino dobilo temeljem natječaja za investicijske potpore programima po Programu kulturnog razvitka temeljem raspisanog Poziva za predlaganje javnih potreba u Kulturi RH objavljenog u kolovozu 2016 godine, a uz ovih 300 tisuća kuna ukupne uštede na izgradnji kina premašile su 3 milijuna kuna o odnosu na prvotni plan.

Naime, 2012. godine lovransko Vijeće je donijelo odluku o realizaciji investicije koja je prema planu trebala biti ”teška” nešto više od 6,1 milijun kuna – zajedno s izgradnjom i opremanjem. No, na natječaju je postignuta povoljnija cijena za izvođenje građevinskih, strojarskih i instalaterskih radova koji su ukupno iznosili nešto više od 2,3 milijuna kuna.

Za opremanje kina utrošeno je nešto manje od 1,3 milijuna kuna, i to za nabavu digitalne kino opreme, nezapaljivih kino sjedalica, zastora i zavjesa te ostale neophodne opreme i uređaja provedbom tri bagatelne nabave. No, uz sada dodijeljena sredstva iz državnog proračuna za kulturu taj je iznos za 300 tisuća kuna manji, a dodatna se ušteda odnosi na povrat PDV-a od oko 220 tisuća kuna, pa je konačni trošak izgradnje Kina Sloboda iznosio oko 3,1 milijun kuna.

Drugim riječima, Kino Sloboda u Lovranu koštalo je dvostruko manje od plana, što je uistinu rijedak fenomen u situacijama u kojima se troškovnik kod javnih ulaganja uglavnom ”napuše” iznad prvotno predviđenih iznosa.

– Materijalna korist iščitava se kroz ostvarenu uštedu kod nabave opreme u iznosu od milijun i 842 tisuće kuna ukoliko ovaj iznos usporedimo sa iznosom ili cijenama koji je bio u troškovniku 2012. godine ) kuna te kroz povrat PDV-a u iznosu od 214 tisuća kuna i dobivanje nepovratnih sredstva u iznosu od 300 tisuća kuna. Ukupna ušteda i nova vrijednost stvorena za Općinu Lovran iznosi oko tri milijuna kuna, odnosno gotovo 50 posto prvotno planiranog troška investicije, kazao je direktor Stubice Branko Stošić.

Davor Žic / PodUčkun.net

error: Content is protected !!