Dodijeljene nagrade za kulturnu izvrsnost vrijede 600 tisuća kuna @ Opatija

pgz_nagrade_kultura_2014

Voditeljica dodjele bila je ovogodišnja laureatkinja Elena Brumini koja je za svoj nastup zaradila pohvale kolega, a glazbeni gost bio je još jedan laureat, opatijski jazzer Elvis Stanić.

Opatija – Nagrade iz fonda za unapređivanje kvalitete kulturnog stvaralaštva Primorsko-goranske županije dodijeljene su jučer u opatijskoj Villi Angiolini, a laureati su uz novčane nagrade primili i kristalnu kocku sa skulpturom Apoksiomena i grančicom lovora kao simbola da se radi o slavnim umjetnicima. Ovu nagradu za izvrsnost u kulturi, koja je nakratko bila ukinuta, vratio je svojim povratkom na mjesto župana Zlatko Komadina, koji je jučer istaknuo važnost poticanja kulturnog stvaralaštva u čemu Primorsko-goranska županija ima dugogodišnju tradiciju.

Elvis Stanić

Elvis Stanić

– Meni je posebna čast i zadovoljstvo da smo vratili nagrade u kulturi i da vrijednim djelatnicima možemo uručiti priznanja za njihov doprinos kroz godinu dana, u raznim segmentima kulture. Mislim da je to mjesto da se vidi kako stvaramo kulturu te doprinosimo kulturnom životu i turističkoj ponudi, kazao je Komadina.

Dvadeset i devet dobitnika dobilo je ukupno trideset i četiri nagrade, koje iznose ukupno 350 tisuća kuna, a među nagrađenima su Neno Belan & Fiumens, Elvis Stanić, Ivan Popeskić, Damir Urban i članovi njegove ‘‘Četvorke’‘, Marko Lazarić, Ivan Pešut i Riječka filharmonija u kategoriji glazbenog stvaralaštva, Edita Karađole, Nenad Šegvić, HNK Ivana pl. Zajca, Elene Brumini, Stefano Katunar, Gradsko kazalište lutaka, Almira Štifanić, David Petrović, Luči Vidanović, Božena Delaš, Deni Šesnić, te Darko Gašparović u kategoriji kazališne umjetnosti, Vedrana Franelić za inovaciju u dizajnu, te Željka Sukova, Zlatko Vicić, Gradsko kazalište Lutaka, Igor Karlić, Ljerka Hribar i Margareta Krstić za uspjeh na međunarodnoj razini.

Marko Lazarić

Marko Lazarić

– Već smo zaboravili da prošle godine nismo dobili nagrade. Ja sam od samih početaka u ovoj priči i moram naglasiti da je PGŽ jedina županija u Hrvatskoj koja se na taj način oduži, čestita i naglasi aktivnost kulturnjaka. Naše podneblje je prekrasno i sigurna sam da je ta umjetnička muza koju nosite u sebi potencirana zbog ljepote koja nas okružuje. Drago mi je da su u proteklom periodu među nagrađenima pojavila i neka nova lica. Hvala svima, a umjetnici će se svojim djelima – kazališnim predstavama, izložbama, kritikama, knjigama, filmovima i glazbom odužiti na svoj način. Bit će nam posebno drago ako to prepoznaju struka i publika, kao što je to prepoznala PGŽ. Iako su vremena teška, mi smo uvijek tu, kao što smo pokazali i u ponedjeljak na humanitarnoj akciji, kazala je uime nagrađenih Jadranka Čubrić.

Ove nagrade dodjeljuju se ustanovama i pojedincima iz PGŽ koje na manifestaciji državne ili međunarodne razine ostvare postignuće kao najbolji u kategoriji u kojoj su se natjecali, drugim riječima – njome se odaje prizanje onim kulturnim djelatnicima koji su već prepoznati od strane stručnih tijela kao izvrsni u poslu kojim se bave. Za skupno dostignuće ustanovi se dodjeljuje nagrada od 60.000 kuna, a udruzi od 25.000 kuna. Za pojedinačno dostignuće fizičkoj osobi se dodjeljuje nagrada od 5.000 kuna.

Davor Žic / PodUčkun.net

error: Content is protected !!