Doručkom s Ljubom Kuntarićem započinje obilježavanje Svjetskog dana glazbe @ Volosko, Rijeka

David Danijel i Ljubo Kuntarić

David Danijel i Ljubo Kuntarić

Na druženju s Kuntarićem sudjelovat će mnogi glazbenici koji su izvodili njegove skladbe, među kojima se posebno ističe više od 25 skladbi koje su sudjelovale na Melodijama Istre i Kvarnera, od kojih su neke bile i pobjedničke.

Volosko/Rijeka – Programom ”Doručak s Ljubom Kuntarićem” sutra, u subotu 20. lipnja u 11 sati na terasi vološćanskog restorana Moho, obilježit će se 90. rođendan velikog hrvatskog skladatelja, ali i započeti aktivnosti obilježavanja Svjetskog dana glazbe u sklopu koje će se u mjestima diljem Primorsko-goranske županije tijekom vikenda održati brojni glazbeni nastupi.

Na druženju s Kuntarićem sudjelovat će mnogi glazbenici koji su izvodili njegove skladbe, među kojima se posebno ističe više od 25 skladbi koje su sudjelovale na Melodijama Istre i Kvarnera, od kojih su neke bile i pobjedničke. Ovogodišnje Melodije Istre i Kvarnera započinju na Svjetski dan glazbe 21. lipnja u Opatiji, što će se naglasiti kroz poruke koje će se čitati tijekom festivalske večeri obilježeno idejom što je glazba, a sam čin dolaska karavane bit će obojen performansom.

Obilježavanje Svjetskog dana glazbe odvija se kroz kampanju u kojoj će istaknuti glazbenici govoriti o glazbi, prenositi pozitivne poruke koje glazba nosi sa sobom, te kroz priču i komunikaciju s publikom prezentirati dio svog glazbenog stvaralaštva.

U nedjelju 21. lipnja u Vrbniku na Trgu Škuica predstavit će se, u 20.30 sati grupa En Face, u Bribiru u Malom salonu Narodne knjižnice i čitaonice u 21 sati na dvije gitare jazz gitarist Darko Jurković Charlie, u Brodu Moravice u Domu kulture i Parku Jazz duo Lela & Joe Kaplowitz, te u Prezidu u crkvi Svetog Vida gitarist Damir Halilić Hal.

Osobitost ove manifestacije je, osim u susretima s vrhunskim glazbenim imenima u mjestima u kojima je manji doticaj, i predstavljanje u domovima za starije ili nemoćne. Tako će se u Rijeci u 10 sati predstaviti u Domu Kantrida Tamburaški sastav Fontana, a od 17 sati Lidija Percan i David Danijel, te u Prihvatilištu za beskućnike Ruže sv. Franje u 11 sati Ženska klapa Kastav.

Kampanju glazbenika najavili su pročelnik UO za kulturu, sport i tehničku kulturu Primorsko Valerij Jurešić, tajnica Hrvatske glazbene unije PGŽ Jadranka Čubrić te gitaristi Damir Halilić i Darko Jurković.

Pročelnik Jurešić prepoznao je važnost ove akcije koja je u skladu sa strateškim opredjeljenjem Županije na području kulture u razmještanju vrhunskih kulturnih sadržaja u sve prostore županije, sa zadaćom ujednačavanja kvalitete života stanovništva. Jurešić je naveo kako Županija radi i na tome da se ovakav model suradnje, koji se upravo odvija kroz pilot program iskušavanja novog modela financiranja organizacije kulturnih zbivanja u županiji, pretvori u cjelogodišnju aktivnost. Tako će se uskoro predstaviti rezultati prikupljanja prijedloga glazbenih programa koji se mogu izvoditi na području općina i gradova i Gorskog kotara i kvarnerskih otoka.

Kao cilj ove tradicionalne manifestacije, koja je u našoj županiji bila prva u Hrvatskoj, Jadranka Čubrić navela je obuhvat svih 36 mjesta na području Županije tijekom godina, prioritetno na onim destinacijama u kojima su predstavnici kulturne scene rjeđi gosti. Rezultat manifestacije je i poticanje manjih sredina da se i same uključe u aktivaciju kreativnih potencijala, pa su tako stvorena kulturno-umjetnička društva i počeli se održavati različiti programi.

Davor Žic / PodUčkun.net

error: Content is protected !!