Druga cijev Tunela Učka na čekanju

Tunelom kroz jednu cijev… @ Učka

Problem su, čini se, financijska sredstva – radi se o dionici dužoj od pet kilometara, koja je važan dio projekta izgradnje Istarskog ipsilona od Rogovića do Matulja, dugog 45 kilometara i vrijednog oko 550 milijuna eura.

Učka – Tunel Učka još će neko vrijeme pričekati izgradnju svoje druge cijevi. Iako je ovaj građevinski pothvat bio najavljivan polovicom ove godine, da bi zatim bio odgođen za dvanaest mjeseci, sada je on i službeno ”na čekanju” do daljnjega.

Problem su, čini se, financijska sredstva – radi se o dionici dužoj od pet kilometara, koja je važan dio projekta izgradnje Istarskog ipsilona od Rogovića do Matulja, dugog 45 kilometara i vrijednog oko 550 milijuna eura. Taj bi projekt trebao omogućiti spajanje Istarskog ipsilona na riječku zaobilaznicu, a izgradnja punog profila mogla bi započeti na proljeće iduće godine, no tunel se neće probijati na samom početku radova. Prva će se graditi dionica od Pazina prema tunelu Učka, a otkup zemljišta mogao bi uskoro početi.

Uz loše uvjete kreditiranja, čini se da bi problem mogao predstavljati i sporost na ”papirnatom” dijelu investicije – projektna dokumentacija još nije u izradi, jer treba uskladiti nedosljednosti u prostornim planovima, budući da je Primorsko-goranska županija ucrtala izlaz kod Veprinca, a u državnim planovima on je zamišljen u Permanima.

Ivan Mellor / Liburnija.net

error: Content is protected !!