EKSKLUZIVNO – FOTO: Slovenska vojska granicu između Pasjaka i Rupe ograđuje sa žilet žicom @ Matulji

rupa_pasjak_granica_zilet_zica_2015_3

Iako su ”primarne mete” ovih akcija izbjeglice iz Sirije i drugih ratnih područja koji su proteklih mjeseci okupirali ”balkansku rutu” od Grčke preko Makedonije i Srbije, te Hrvatske i Slovenije prema Austriji i Njemačkoj, prave žrtve mogli bi biti dobrosusjedski odnosi krajeva koji su oduvijek povezani zajedničkim kvalitetnim suživotom. Ekskluzivne fotografije koje je naša reporterska ekipa uspjela snimiti tijekom njenog razvlačenja pogledajte na ovom linku

Žilet žica

Žilet žica

Rupa/Pasjak – Na pograničnom području Hrvatske i Slovenije, između graničnih prijelaza Rupa i Pasjak, jutros je počelo postavljanje bodljikave žice s opasnim žiletima, kakvu su proteklih dana i tjedana slovenski vojnici postavili i na drugim pograničnim područjima dviju zemalja, s ciljem sprečavanja ilegalnih prelazaka granice.

Iako su ”primarne mete” ovih akcija izbjeglice iz Sirije i drugih ratnih područja koji su proteklih mjeseci okupirali ”balkansku rutu” od Grčke preko Makedonije i Srbije, te Hrvatske i Slovenije prema Austriji i Njemačkoj, prave žrtve mogli bi biti dobrosusjedski odnosi krajeva koji su oduvijek povezani zajedničkim kvalitetnim suživotom.

rupa_pasjak_granica_zilet_zica_2015_1

Naime, mještani gornjih matuljskih krajeva ogorčeni su takvim ponašanjem slovenske strane, a ljudi koje smo sreli prilikom današnjeg obilaska terena ističu da su dvije strane granice oduvijek živjele kao jedna, budući da dijele zajednička druženja, rodbinske veze, radna mjesta, poljoprivredna zemljišta, ali i zbog činjenice da je jedini put do groblja na kojem se pokapaju pokojnici mjesta u gornjim krajevima Matulja vodi upravo preko sada ”ograđenog” prostora.

Ogorčenje postupkom slovenskih vlasti nisu skrivali niti lovci, koji su istaknuli da je žica postavljena u migracijskoj zoni divljači, što znači da će svakoga dana morati obilaziti područje kako bi sa nje uklanjali mrtve i ranjene životinje zapletene u smrtonosne žilete.

rupa_pasjak_granica_zilet_zica_2015_3

Za razliku od brojnih drugih područja, u ovom je slučaju žica postavljena po slovenskom teritoriju, a naša je reporterska ekipa uspjela snimiti ekskluzivne fotografije njenog razvlačenja, koje se odvijalo u dvije faze. U prvom dijelu, ekipa s motornim pilama i drugim alatima ”čistila” je trasu od drveća i granja, a nakon toga za njima su išli vojnici koji su ”montirali” žicu i njome ograđivali desetljećima bliske susjede.

Ekskluzivne fotografije koje je naša reporterska ekipa uspjela snimiti tijekom njenog razvlačenja pogledajte na ovom linku

Nikola Cvjetović / PodUčkun.net

error: Content is protected !!