FOTO: Članovi PD Lisina Uskršnji ponedjeljak proveli na planinarskoj turi Mala Učka – Plomin

bodaj plomin pd lisina uskrsnji ponedjeljak 2017 (5)

U nastavku teksta pročitajte izvještaj koji potpisuje Robert Koprivnjak, ali i pogledajte veliku fotogaleriju. Također, u nastavku donosimo i fotografije snimljene samo dan kasnije, koje najzornije dočaravaju nepredvidive vremenske prilike s kojima smo se posljednjih dana suočili…

Dan ranije...

Dan ranije…

Matulji – Zadnjih desetak godina planinari PD Lisina Uskršnji ponedjeljak tradicionalno provode na obroncima Učke, točnije na planinarskoj turi Mala Učka – Plomin. Ni 2017-ta nije bila iznimka. Bolje da umre selo nego običaji. Pravimo se Englezi.

23 odvažna planinara okupila su se u 7:30 kod Hangara, od kuda nas je Kosova banda kombijima prebacila do Male Učke, ishodišta našeg pohoda. Tamo su nas dočekale temperature par °C iznad nule, uz vrlo jak vjetar. Prvi putokaz pokazuje da do Plomina ima 5 i pol sati hoda, ali to mora da je neka neslana šala ili je stazu markirao Brzi Gonzales … nama je za tih 20 + 3-4 kilometara trebalo 8 i pol sati . Nismo baš jurili, ali opet …

Dan kasnije...

Dan kasnije…

Prva „kontrolna točka“ naše ekspedicije je burni Bodalj, gdje pada prva okrjepa, ali nažalost padaju i prve „kolateralne žrtve“ . Dvoje planinara moraju odustati pa spuštaju u Mošćenice. Nije bilo vremena (a ni ramena) za plakanje jer pred nama je dalek put do Plomina.

Planinarenje nakon blagdana ima dva cilja – 1) da se izgube prikupljene kalorije na blagdanskoj trpezi, 2) da se isprobaju zaostali specijaliteti i nadoknade izgubljene kalorije. Zbog točke 2) moral je cijelo vrijeme bio na visini, mada nas je bura tukla nemilice.

Oko podna došli smo na prijevoj ispod Šikovca i Sisola, a pred nama su se otvorili pitoreskni pejzaži obrađenog Čepićkog polja. Sat – dva „alpinizma“ i okupani suncem osvajamo Sisol (ili kako kaže Paris „Primorski Triglav“). Na vrhu Sisola meditiramo, hvatamo posljednje zrake sunca te tamanimo ostatke ostataka Uskršnjih pinci i razno raznih Uskršnji delicija.

bodaj plomin pd lisina uskrsnji ponedjeljak 2017 (1)

Započinjemo spust ka Plominu. U Istri je nevera, olujni oblaci nam se opako približavaju, ali mi dodajemo gas i stižemo u Plomin, na zasluženu prirodnu pašaretu „pul Dorini“. Najkvalitetniji kadrovi i u toj – drugoj kozmičkoj brzini uspijevaju nabrat mac šparugi.

Fotogaleriju s planinarske ture pogledajte na ovom linku

Robert Koprivnjak / PodUčkun.net
Foto: Robert Koprivnjak, Miloš Vrenc

error: Content is protected !!