FOTO: Da se ne pozabi – Otkrivanje obilježja u spomen na paljenje sela i premijerna projekcija dokumentarnog filma okupilo brojne mještane i uzvanike @ Žejane

palez u sjecanjima zejane spomenik 2017 film (4)

Cilj je projekta putem različitih aktivnosti povećati osviještenost, osobito među mlađim generacijama, da je sjećanje na ratna razaranja važan dio njihovog lokalnog identiteta, u duhu međugeneracijskoga poštovanja prekinuti međunacionalne i međukulturalne sukobe, kolektivnu krivnju i netrpeljivost te pridonijeti povezivanju europskih pograničnih regija. Nekoliko fotografija iz Žejana pogledajte na ovom linku

palez u sjecanjima zejane spomenik 2017 film (2)

Žejane – Otkrivanje spomen-obilježja i projekcija dokumentarnog filma Palež u sjećanjima autorica Anje Medved i Nadje Velušček održano je prošlog ponedjeljaka u Žejanama. Navedena aktivnost posljednja je u sklopu međunarodnoga projekta Palež u sjećanjima, koji na inovativan način pristupa gotovo zapostavljenoj tematici paljenja sela na multietničkom pograničnom području Italije, Slovenije i Hrvatske.

– Spomen-obilježja, postavljena u Šmarju i Mirenu kraj Nove Gorice u Sloveniji, Dolini u Italiji i Žejanama označavat će, poput muzeja na otvorenome mjesta sjećanja, pripovijedajući prolaznicima i žiteljima priču o životu mještana u prošlosti, kao i priču o tom kraju. Partneri projekta žele da ova višejezična tehnološka novina i mjesto promišljanja o paljenju tih i brojnih drugih mjesta, postane turistička znamenitost, osobito iz razloga što je riječ o turistički slabije razvijenim lokalitetima. Produkcija spomen-obilježja bila je povjerena udruzi 47/04 iz Gorizie u Italiji, poručili su organizatori.

palez u sjecanjima zejane spomenik 2017 film (1)

65–minutni dokumentarni film Palež u sjećanjima je audiovizualno istraživanje o stupnjevanju nasilja na multietničkom pograničnom području Slovenije, Italije i Hrvatske za vrijeme 2. svjetskog rata.

– Nasilja je bilo previše da bi ga bilo lako istražili za potrebe jednog filma. Nastala je dokumentirana pripovijest koja više govori o preživljavanju nego li o ratu, o čovječnosti koja nadilazi nacionalne, klasne i vjerske okvire. U trenutku uzlaza populizama i nacionalizama, koje u sveopćem pojednostavljenju izgleda opasno, vrijedi slušati preživjele, da smo kao društvo postali pametniji, sažela je svoje viđenje Anja Medved, koautorica filma koji je nastao pod okriljem Zavoda Kinoatelje iz Gorizie u Italiji.

Svečanosti otkrivanja spomen-obilježja i projekciji filma u Žejanama, prethodilo je ono u Šmarju (SLO), 18. veljače, a nakon Žejana uslijedila je projekcija filma i fotografska izložba u Goriškom muzeju, dok će se otkrivanje spomen-obilježja i projekcija filma u mjestu Miren pri Novi Gorici te otkrivanje spomen-obilježja i projekcija filma u mjestu Dolina u Italiji, održati sutra, odnosno prekosutra.

palez u sjecanjima zejane spomenik 2017 film (3)

Naime, u posljednjih 100 godina na području Julijske krajine bilježimo brojne promjene granica i političkih režima. Ta je regija od 1920. godine bila dijelom Italije, no slovensko i hrvatsko stanovništvo razvilo je ustanički otpor protiv režima i agitiralo za priključenje k »domovini« – Jugoslaviji – ili u nekim slučajevima za autonomiju Julijske krajine. Za vrijeme 2. svjetskoga rata na tom su području nacističke i fašističke sile dijelom ili u potpunosti spalile više od dvije stotine sela. Spaljena sela nose simboliku područja koje je okupator pokušao ‘izbrisati’. Cilj je projekta putem različitih aktivnosti povećati osviještenost, osobito među mlađim generacijama, da je sjećanje na ratna razaranja važan dio njihovog lokalnog identiteta, u duhu međugeneracijskoga poštovanja prekinuti međunacionalne i međukulturalne sukobe, kolektivnu krivnju i netrpeljivost te pridonijeti povezivanju europskih pograničnih regija. Da bi pobudili sjećanja na događaje, osim putujuće izložbe fotografija, u sklopu projekta organiziran je okrugli stol o politikama sjećanja na 2. svjetski rat, za studente i studentice provedeno je osposobljavanje iz usmene povijesti.

Projekt su realizirati Znanstveno-istraživački centar Kopar (vodeći partner), Kulturno izobraževalno društvo PiNA, Associazione 47/04, Udruga “Žejane”, Zavod Kinoatelje, Občina Dolina / Comune di San Dorligo della Valle i Istarsko povijesno društvo.

Nekoliko fotografija iz Žejana pogledajte na ovom linku

Nikola Cvjetović / PodUčkun.net
Foto: Doris Ćurčić, Helena Doričić

error: Content is protected !!