FOTO: Dizanjem pusta počelo obilježavanje stote obljetnice karnevala u Lovranu

Foto Luigi Opatija, Karneval 2017, Op?ina Lovran, Dizanje Pusta

Nije podizanje Pusta bila jedina ”antonjska atrakcija” u Lovranu, jer je u Galeriji Laurus otvorena izložba starih fotografija ”Kako se nekad maškaralo“ za koju su zaslužni članovi Toronjere te tvrtke Stubica i Foto “Luigi”, a na istoj su predstavljene fotografije prikupljene od lanjskog pusta. Veliku fotogaleriju s dizanja pusta na ovom linku

Foto Luigi Opatija, Karneval 2017, Op?ina Lovran, Dizanje Pusta

Lovran – Vesela maškarana povorka u kojoj su sudjelovali lovranski pusni judi, predstavnici lovranskih karnevalskih udruga te članovi Puhačkog orkestra Lovran praćeni zvonjavom gostiju iz Žejana sinoć je dopratila lovranskog ‘krivca za sve’ na svoju standardnu poziciju u centru Lovrana, čime je startalo obilježavanje stote godišnjice karnevala u Lovranu.

Dignite Pusta i bandijeru i zasopite Toronjeru, uzviknuli su jučer lovranski ”pusni judi”, i nije trebalo puno čekati da se ta ”antonjska naredba” i ostvari. Uz glazbenu pratnju te ”zvučnu kulisu” koju su stvorili Žejanski zvončari, na dreve pred Galerijom Laurus završio je lovranski pust – Ino Zlomol.

Naime, ovogodišnji pust Ino Zlomol, simbolično je svoj put prema palu startao baš pokraj lovranske benzinske pumpe, a zategnuta situacija s Mađarima i visoka cijena goriva, nije omela omeo članove lovranskih pusnih društava da preuzmu ključ općine iz ruku načelnika Alana Sankovića i da ga zamijene do Pepelnice.

Foto Luigi Opatija, Karneval 2017, Op?ina Lovran, Dizanje Pusta

Nije podizanje Pusta bila jedina ”antonjska atrakcija” u Lovranu, jer je u Galeriji Laurus otvorena izložba starih fotografija ”Kako se nekad maškaralo“ za koju su zaslužni članovi Toronjere te tvrtke Stubica i Foto “Luigi”, a na istoj su predstavljene fotografije prikupljene od lanjskog pusta.

– Prikupljene fotografije datiraju iz 1913. odnosno 1914. godine, a uspjeli smo prikupit 600 fotografija sumještana i ljubitelja karnevala s krajnjim ciljem da se iste objedine u reprezentativnu foto monografiju koja bi trebala biti objavljena za vrijeme karnevala 2018. godine. Također, nadamo se da ćemo imati podršku brojnih donatora i sponzora, kako bi za buduće generacije ostala ukoričen dio karnevalske povijesti, kazao je Radovan Trinajstić, prilikom najave izložbe.

Foto Luigi Opatija, Karneval 2017, Op?ina Lovran, Dizanje Pusta

No, ovogodišnji karneval neće obilježiti samo fotografije snimljene u posljednjih sto godina, već i filmske večeri koje će se održati u galeriji Laurus.

– Tragajući za starim filmovima, uspjeli smo prikupiti zavidnu količinu materijala da u dvije večeri (27. siječnja i 3. veljače obje s početkom u 18 sati) napravimo prezentaciju amaterskih filmova na temu karnevala. Materijal ima posebnu vrijednost, ne kao umjetničko djelo, već kao dokument vremena koji će oživjeti sjećanja na brojne ljude koji više nisu među nama te vidjeti razvoj karnevala od Lovrana, preko Opatije pa sve do Matulja, dodao je Trinajstić.

Najavu kompletnog karnevala pogledajte na ovdje, a veliku fotogaleriju s dizanja pusta na ovom linku

N. Cvjetović / PodUčkun.net
Foto: David K. / Foto Luigi

error: Content is protected !!