FOTO: DVD Lovran dobio novo vatrogasno vozilo i predstavio uređene prostorije vatrogasnog doma

DVD Lovran osnovan je 1954. godine, ali službeni zapisi spominju osnivanje vatrogasne postrojbe u Lovranu 1896. godine. Kroz redove društva dosad je prošlo više od 350 dobrovoljnih vatrogasaca a danas u društvu djeluje 49 članova. Kako je protekla primopredaja pogledajte na ovom linku

Lovran – Dobrovoljno vatrogasno društvo Lovran imalo je nedavno dvostruki razlog za slavlje uz brojne uzvanike – otvorene su novouređene društvene prostorije u Vatrogasnom domu, a istovremeno je održana i primopredaja novog vatrogasnog kombi bus vozila.

– Prije tri nepune godine započeli smo s uređivanjem vatrogasnog doma. Zahvaljujući financijskim sredstvima Općine Lovran, PVZ Liburnije, VZ PGŽ izgrađen je novi krov na vatrogasnom domu, postavljena nova betonska ploča, i dobili smo novih 80 metara kvadratnih društvenog prostora. U prizemlju smo preinakama dobili još jednu garažu, novouređeni sanitarni čvor i dežuranu. U bivšoj učionici uređena je lijepa i funkcionalna teretana za potrebe članova DVD-a Lovran. Na katu smo uredili novu salu za sastanke kancelarije za zapovjednika i zamjenika te predsjednika i tajnika. Uređena su dva sanitarna čvora i priručna kuhinja. Osim obrtnika kod zahtjevnijih radova, gotovo sve radove kao što su ličilački radovi, instalacije grijanja, vode, kanalizacije, izradili su članovi društva, a izrađen je i namještaj za priručne kuhinje, rekao je predsjednik DVD-a Lovran Edvard Primožić.

Kako je istaknuo, DVD Lovran osnovan je 1954. godine, ali službeni zapisi spominju osnivanje vatrogasne postrojbe u Lovranu 1896. godine.

– Odlukom bivše Općine Opatija u više navrata Društvu je dodjeljivan prostor koji nije bio adekvatan za vatrogasnu djelatnost. Sedamdesetih godina Društvo useljava u današnji prostor kojeg su vrijedni članovi DVD-a uredili i izgradili nekoliko garaža, učionicu te sanitarni čvor. Ispred vatrogasnog doma uređeno je i asfaltirano novo parkiralište a svi radovi izveli su se u vlastitoj režiji i financirani su velikim dijelom sredstvima samog DVD-a Lovran. Naime, u to vrijeme pa sve do devedesetih godina prošlog stoljeća u DVD-u Lovran bilo je zaposleno nekoliko vatrogasaca u servisu vatrogasnih aparata i koji su ostvarenu dobit ulagali u uređene vatrogasnog doma i nabavku potrebne vatrogasne opreme. Devedesetih godina zbog otežanih uvjeta rada u Društvu servis vatrogasnih aparata se privatizirao i opstao sve do danas, rekao je Primožić.

Naglasio je kako je kroz redove društva dosad prošlo više od 350 dobrovoljnih vatrogasaca a danas u društvu djeluje 49 članova.

– Svi naši operativni članovi osim usavršavanja i stjecanja zvanja, osposobljeni su za gašenje požara i tehničkih intervencija. Svaki operativni član DVD-a obavezan je godišnje polaziti nastavu i i praktične vježbe u skladu s važećim Pravilnikom. Opremanje operativnih vatrogasaca i nabavke Zakonom propisane vatrogasne opreme i vozila u DVD-u Lovran vršilo se kontinuirano preko 10 godina. Osim propisane osobne vatrogasne opreme, DVD Lovran ima autocisternu, vozilo za gašenje požara otvorenog tipa, zapovjedno vozilo a sada i novo nabavljeni kombi bus čime su stvoreni i uvjeti da naše društvo započne rad i sa vatrogasnom mladeži, zaključio je Primožić.

Uz predstavnike županijske vatrogasne zajednice – zapovjednika Mladena Šćulca i predsjednika Slavka Gauša, čelnike predsjednika Područne vatrogasne Zajednice Liburnija Opatija Borisa Laginje te zapovjednika opatijske Javne vatrogasne postrojbe Gordana Filinića, primopredaji su prisustvovali i čelnici Općine Lovran, načelnik Bojan Simonič i predsjednik Vijeća Branislav Petković, članove prijateljskih DVD-ova s liburnijskog područja kao i delegacija vatrogasaca iz Đurđevca i Hurbanova.

Kako je protekla primopredaja pogledajte na ovom linku

Davor Žic / PodUčkun.net

#wpdevar_comment_3 span,#wpdevar_comment_3 iframe{width:100% !important;}
error: Content is protected !!