FOTO: Ekipa PD Lisine planinarila otokom Rabom

Fantastična planinarska tura! Vrlo zahtjevna, čestim dizanjem od mora do vršnog dijela otoka i spuštanjem nazad do morske razine, hodanje iznad „irskih klifova“ i onda sve to začinjeno oštrim usponom kao u slovenskim Alpama, napisao je Miloš Vrenc po povratku s planinarenja po Rabu, a veliku fotogaleriju na ovom linku

Matulji – Turu otokom Rabom smatrao san jednostavnim i ne zahtjevnim planinarenjem. Najava na našoj Facebook stranici – lagana tura 6-7 sati! Pogodna za sve! Jedino što je djelomično odgovaralo najavi našeg predsjednika je 6-7 sati! Hodali smo 7,5 sati, a ostalo se ne može ni po čemu smatrati lagana planinarska tura.

Uz prekrasno vrijeme, sunčano i toplo s povremenim laganim vjetrićem, fantastična planinarska tura! Vrlo zahtjevna, čestim dizanjem od mora do vršnog dijela otoka i spuštanjem nazad do morske razine, hodanje iznad „irskih klifova“ i onda sve to začinjeno oštrim usponom kao u slovenskim Alpama! Uspon i ambijent ovog djela planinarske staze po ničemu ne zaostaje za Alpama!

Taj uspon po mnogo čemu me po težini podsjetio na uspon od Kamniške Bistrice na Kokrško sedlo! Tko je bio na tom usponu znat će na što mislim! I ako s nekog planinarskog kuta visina brega od 401 metar nije nikakav izazov, tu to sigurno ne stoji! Sve to još „začinjeno“ rapskim „ljutim kršem“! Izuzetno oštre stijene, koje su zahtijevale punu koncentraciju cijelim dijelom ove iznimne staze. Najvećim djelom prekrasne vizure na lanac velebitskih vrhova, Goli otok i morsku pučinu nagrada su za sav trud!

Posebnost ove ture su i kilometri suhozida, remek dijelom ljudskog rada i truda! Mještani su nam rekli da su neki stari i 300 godina! Nisu razvikani jer je teško do njih doći i danas uživati u njima. Impozantna je slika neprekinutog niza suhozida na vršnome dijelu staze, gdje se usudim reći, dužina je sigurno jedan kilometar! Gledajući i upijajući tu sliku, ne možeš a da ne uspoređuješ naš današnji i nekadašnjih život tih bodulskih težaka. Naravno, to je neusporedivo!

Cijela staza kojom smo mi prohodali duga je oko 17 kilometara po našim gps podacima. Divno vrijeme, ambijent i divne vizure nagrada su za sav umor i izranjavane noge. Naše dvije gošće planinarke iz Ilirske Bistrice neprestano su se zahvaljivale što smo ih poveli sa sobom i što smo im omogućili ovu planinarsku turu! Ovo je još jedna potvrda da imamo sve što se može poželjeti u ovome našemu kraju!

Rapski planinari mogu se ponositi ovom stazom! Izuzetna je! I na kraje, sen nan 14 bilo je jako lepo!

Veliku fotogaleriju na ovom linku

Tekst i foto: Miloš Vrenc / PodUčkun.net

error: Content is protected !!