FOTO: Kako je torpedo zamijenilo baštone – priča o riječkim kartama predstavljena u Adamiću @ Opatija

rijecke_karte_briskula_treseta_2014

Nove karte dobile su i nove ”boje” koje korespondiraju s bojama u briškuli i trešeti, ali su inspirirane riječkom poviješću. Veliku fotogaleriju pogledajte na ovom linku

Opatija – Nove Riječke igraće karte – zanimljiva autorska varijacija popularnog špila za briškulu i trešetu u koji su ”inkorporirani” likovi važni za riječku povijest – predstavljene su nedavno u opatijskoj Knjižari Adamić, a među posjetiteljima su se vrlo brzo formirali i parovi koji su nove karte testirali i u praksi.

rijecke_karte_briskula_treseta_2014_2

– Ideja ovog prostora upravo je u tome da predstavi talentirane mlade ljude kao što su autori ovih karata, koji su osmislili jedan zanimljiv suvenir na tragu autentičnosti, stoga mi je drago što ne samo da ćemo ih imati u prodaji, nego ćemo i pokušati osmisliti razna događanja, poput kartaških turnira, u kojima će se one moći i koristiti, kazao je direktor izdavačke kuće Adamić Dragan Ogurlić, dodavši kako će se uskoro napuniti godina dana otkako je atraktivan prostor knjižare i suvenirnice u centru Opatije stavljen u funkciju, te istaknuvši zadovoljstvo što su u tom vremenu njihovu ponudu prepoznali građani, ali i Ministarstvo kulture koje im je dalo financijsku potporu za održavanje kulturnih događanja, kao i Grad Opatija.

Autori Riječkih igraćih karata su Ira Petris i Nikola Lazić, koji su, predstavljajući svoj proizvod, istaknuli da se radi o suveniru, poklonu, praktičnoj stvari koja se može koristiti za igru, ali i edukativnom pričom koja može svoje korisnike bolje upoznati s riječkom prošlošću.

rijecke_karte_briskula_treseta_2014_1

– Dok smo razmišljali o ideji koju možemo realizirati, prisjetio sam se Krležinog eseja o tome kako povjesničari hrvatske kraljeve prikazuju plošno kao da su likovi s igraćih karata. Nekad su, doista, svi kraljevi na kartama bili inspirirani stvarnim ljudima, poput Aleksandra Makedonskog ili Julija Cezara, ali se to s vremenom izgubilo, a mi smo odlučili ponovo vratiti stvar na početak, kazao je Lazić, objasnivši da karte pokrivaju vremenski period od početka 18. stoljeća do početka 1. svjetskog rata, što je bilo i zlatno razdoblje riječkog razvoja.

Nove karte dobile su i nove ”boje” koje korespondiraju s bojama u briškuli i trešeti, ali su inspirirane riječkom poviješću. Tako je boju ”denari” zamijenila ”banknota” čiji su istaknuti predstavnici Adamić i Nugent, umjesto ”baštona” postoji ”torpedo” čije su glavne ličnosti Lupis i Whitehead, riječko ”srce” tu je na mjestu ”kope” i njegove su predstavnice Marija Terezija i Karolina Riječka, dok je ”pero” koje je ”moćnije od mača” nadomjestilo ”špade” i to uz pomoć velikana poput Ivana Zajca ili Janka Polića Kamova.

Veliku fotogaleriju pogledajte na ovom linku

Davor Žic / PodUčkun.net

error: Content is protected !!