FOTO: Nakon nevještih stripera i duhovitog Grge Čvarka, večeras u Gervais stižu kultni Maratonci @ Opatija

U petak i subotu, pripadnice ljepšeg spola dobile su „dvostruku porciju“ scenske umjetnosti – održane su dvije izvedbe hit-predstave „Dame biraju“ Alteatra iz Sarajeva. Nešto drugačiju zabavu u nedjelju ujutro ponudila je dječja matineja, na kojoj je gostovala Scena Gorica s predstavom „Grga Čvarak“, a večeras „Maratonci trče počasni krug“ u izvedbi Satiričkog kazališta Kerempuh. Fotogaleriju s predstave Grga čvarak pogledajte na ovom linku

Opatija – Vikend ispunjen kazalištem u Centru Gervais svoj će nastavak dobiti i danas, u ponedjeljak navečer, kada se u velikoj dvorani održava kultna predstava Dušana Kovačevića „Maratonci trče počasni krug“ u izvedbi Satiričkog kazališta Kerempuh, s početkom u 20 sati.

U petak i subotu, pripadnice ljepšeg spola dobile su „dvostruku porciju“ scenske umjetnosti – održane su dvije izvedbe hit-predstave „Dame biraju“ Alteatra iz Sarajeva, najizvođenijoj predstavi u BiH u protekle dvije godine.

Predstava je rađena po oskarovskom filmu „Full monty – Skidajte se do kraja“– šestorica glumaca: Enes Salković, Adnan Goro, Emir Fejzić, Sanjin Arnautović, Mirza Dervišić, Davor Sabo, Dalibor Brkić i dvije glumice: Nancy Abdel Sakhi i Amila Terzimehić od prve izvedbe postali su apsolutni hit, prvo u BIH a onda u regiji. Petorica mladića, bez posla i novca vide rješenje svojih problema u oglasu za posao stripera u noćnom klubu. Zato ovi nevješti erotski plesači odlučuju da uz pomoć zgodne instruktorice plesa nauče komplicirane koreografije i dobiju posao. Na kraju, ovi zgodni momci skidaju plesne korake i garderobu dovodeči atmosferu do usijanja…

Nešto drugačiju zabavu u nedjelju ujutro ponudila je dječja matineja, na kojoj je gostovala Scena Gorica s predstavom „Grga Čvarak“, prema kultnom lektirnom naslovu koji nasmijava i oduševljava generacije od svog nastavka 1967. godine.

A večeras se scenski ciklus nastavlja uz slavne „maratonce“. Već pri samom spomenu naslova kultne komedije „Maratonci trče počasni krug“ javljaju se brojne asocijacije i u sjećanje nam naviru slike, glumci i citati iz jednog od najgledanijih filmova ovih prostora. Topalovići, pogrebno poduzeće, likovi stari 150 godina, čitanje oporuke i mnogi slični motivi pronašli su svoje mjesto u općoj kulturnoj svijesti našeg vremena.

Možda je manje poznata činjenica da je filmu prethodila drama koju je Kovačević napisao na trećoj godini studija dramaturgije (’72.). Ona se uskoro zatim postavlja u Ateljeu 212 u režiji Ljubomira Draškića, a nepunih deset godina kasnije Slobodan Šijan prema njoj režira legendarni film. Sve ostalo je povijest.

Godine prolaze, a popularnost „Maratonaca“ ne opada pa ovu priča kontinuirano stječe nove obožavatelje. Izvrsni dijalozi, fantastični likovi i svakako začudan zaplet u kojem se ismijava smrt i lažni moral. Priča je to o „najstarijoj balkanskoj obitelji“, toliko staroj da joj ni smrt ne može ništa – po riječima samog autora. Ovaj kultni naslov režira Iva Milošević, trenutačno jedno od najzanimljivijih i najtraženijih redateljskih imena u regiji.
Cijena ulaznice je 80 kuna.

Predstava ''Grga Čvarak“ oduševila mališane @ Opatija

Davor Žic / PodUčkun.net
Foto: David K. / Foto Luigi

error: Content is protected !!