FOTO: Obiljetnice s kraja Drugog svjetskog rata – Sjećanje na zločin kraj Jame Ičići i iskrcavanje 4. armije @ Opatija, Mošćenička Draga

Foto Luigi Opatija, Grad Opatija, Komemoracija Jama I?i?i

U ponedjeljak je održana komemoracija kraj Jame Ičići gdje su nacisti u samom smiraju Drugog svjetskog rata pogubili 37 mladih ljudi, a jučer je u Mošćeničkoj Dragi obilježeno iskrcavanje 4. armije koje je označilo kraj okupacije. Fotogaleriju koju smo snimili u Ičićima pogledajte na ovom linku

Foto Luigi Opatija, Grad Opatija, Komemoracija Jama I?i?i

Opatija, Mošćenička Draga – Dvije značajne obljetnice s kraja Drugog svjetskog rata obilježene su početkom ovog tjedna, odnosno jučer i prekjučer. Tragične smrti 37 mladih ljudi koje su nacisti pogubili kraj Jame Ičići prisjetili su se predstavnici UABA-e Opatija na tom stratištu, uz brojne sudionike i goste komemoracije.

– Ubijeni su zvjerski samo zato što su bili domoljubi i antifašisti koji su pomagali Narodnooslobodilački pokret i antifašističke borce iz našeg kraja, kazao je predsjednik UABA-e Opatije Bruno Starčić, podsjetivši da se radilo o zločinu apsurdnom zbog činjenice da su svega nekoliko dana kasnije oslobođeni ovi krajevi od nacističke okupacije. Starčić je zločine nekadašnjih vremena povezao s aktualnim stanjem u društvu, kazavši kako je nedopustivo da u Hrvatskoj ponovo paradiraju crnokošuljaši.

Foto Luigi Opatija, Grad Opatija, Komemoracija Jama I?i?i

– Zahvaljujući antifašizmu i NOB-u oslobođen je naš kraj, na čemu počiva današnja, samostalna Hrvatska, kazao je Starčić.

U Mošćeničkoj Dragi jučer je obilježeno iskrcavanje skrcavanje partizanskih snaga na drašku plažu, trenutak koji je 1945. godine najavio konačan slom nacističke okupacije. Krajem travnja 1945. godine tijekom noći na drašku plažu Sipar sa Cresa su stigli pripadnici 4. armije Narodnooslobodilačke vojske, koji su nakon toga krenuli u akcije oslobađanja liburnijskoga kraja.

Fotogaleriju koju smo snimili u Ičićima pogledajte na ovom linku

Davor Žic / PodUčkun.net

error: Content is protected !!