FOTO: Održan povijesni dan Kandalora – Tradicija duga pola stoljeća postala zanimljiva živa predstava @ Mošćenice

Prije predstave, u restoranu Perun na predavanju pod nazivom „Dok je Pusta, situacija ni gusta“ Christina Jukić i Marino Mihalj s diplomskog studija etnologije i kulturne antropologije zagrebačkog Filozofskog fakulteta predstavili su predstavljačke oblike i turistički aspekt pokladnih običaja Mošćeničke Drage i Mošćenica. Veliku fotogaleriju koju smo snimili u Mošćenicama pogledajte na ovom linku

Mošćenice – Prema dugoj, staroj tradiciji obilježena je protekle subote Kandalora ili Svijećnica, povijesni dan Mošćenica čiji su tragovi nađeni i u Mošćeničkom zakonu, odnosno statutu iz 16. stoljeća. Na taj su dan, naime, mještanima izabrani Župan i članovi Malog vijeća podnosili izvještaj o svemu što su učinili u protekloj godini.

Sličan obrazac rada prihvatili su i obnovili članovi Katedre Čakavskog sabora Mošćenička Draga, koji tako predstavljaju rezultate svoga rada u prošlih 12 mjeseci, a posljednjih godina Kandalora na svoje povijesne veze podsjeća i predstavom koja se igra na stvarnim lokacijama kao što su Kosnica, crkva sv. Andrije, Toš ili Stražnica.

Za scenarij i režiju te „štorije va šest čini“ i ove se godine pobrinuo Riccardo Staraj, koji je – kako i priliči načelniku – u njoj preuzeo ulogu novog župana u društvu svoje zamjenice Luciane Sterle i komušćaka (odnosno, predsjednika Vijeća) Kristijana Dražula. Svoj obol predstavi dali su i Edi Dešković, Mateo Rudan, Branko Lazarić, Silvana Milotić, Edo Adulmar, Dušan Rubinić, Dušan Lazarić, Mario Zaccaria, Trio Svetoga Bartola, Kor Kaštela Mošćenic, Marino Krnetić, Nelo Brubnjak, Dalibor Beroš, Bernard Jurinović i Dorian Brdar, a izvještaj su dali članovi predsjedništva Katedre Elena Rudan, Robert Mohović, Robert Doričić, Zoran Soldatić, Nedeljko Dražul, Ana Montan, Edvin Rutar i Vesna Dražul.

Prije predstave, u restoranu Perun na predavanju pod nazivom „Dok je Pusta, situacija ni gusta“ Christina Jukić i Marino Mihalj s diplomskog studija etnologije i kulturne antropologije zagrebačkog Filozofskog fakulteta predstavili su predstavljačke oblike i turistički aspekt pokladnih običaja Mošćeničke Drage i Mošćenica.

Fotogaleriju s obilježavanja povijesnog dana Mošćenica pogledajte na ovom linku.

Davor Žic / PodUčkun.net
Foto: David K. / Foto Luigi

error: Content is protected !!