FOTO Održan tečaj za certificirane interpretacijske vodiče @ Kastav

FOTO Održan tečaj za certificirane interpretacijske vodiče @ Kastav

Foto: Sonja Tudor

– Bit ovog tečaja je otkriti kako gostima približiti baštinu na drugačiji način osim izgovaranja suhoparnih činjenica, kako baštinske lokalitete pretvoriti u iskustva i kako aktivirati slušatelje, poručili su organizatori.

Kastav – Dok je Rijeku i okolicu obuzelo maškarano ludilo, u Gradskoj vijećnici grada Kastva šesnaest izuzetnih žena pripremalo se za završnicu tečaja za Certificirane interpretacijske vodiče pod vodstvom trenerice Ive Silla.

Naime, u organizaciji Ivane Karanikić vlasnice turističke agencije prolingua travel, licencirane turističke vodičkinje i licencirane interpretacijske vodičkinje i pod pokroviteljstvom Grada Kastva u trajanju od pet dana održan je veoma neobičan tečaj s naglaskom na interpretaciju baštine.

– Ovim neformalnim načinom učenja koji je namijenjen svim turističkim vodičima, muzejskim djelatnicima, vodičima u zaštićenim dijelovima prirode, pročešljali smo Grad Kastav uzduž i poprijeko, ušli u sve skrivene kutke i vidjeli koliki nevjerojatan potencijal čuči u ovom primorskom gradiću. Bit ovog tečaja je otkriti kako gostima približiti baštinu na drugačiji način osim izgovaranja suhoparnih činjenica, kako baštinske lokalitete pretvoriti u iskustva i kako aktivirati slušatelje, poručili je Sonja Tudor ispred organizatora.

Turistički vodiči su ambasadori turizma, posrednici između baštine i gostiju te često imaju zahtjevnu ulogu domaćina jer su prvi kontakt gostiju sa zemljom u koju dolaze.

– Ljudi k’o ljudi, puni predrasuda često sude cijelu naciju po jednoj osobi, bio taj dojam dobar ili loš. Ovaj tečaj raznim alatima i metodama uči baš to, kako prenijeti ljubav prema svom kraju, kako oživjeti povijest i kako putnika namjernika staviti u kožu lokalnog stanovništva. Turisti su odavno prestali tražiti samo sunce i more, traže doživljaj, a mi smo tu da im to pružimo. Završenim tečajem nismo samo dobili certifikat već i predivno iskustvo rada u timu što mi kao vodiči inače ne radimo, poznanstva i gledamo Kastav skroz drugim očima. Ovom prilikom htjela bi zahvaliti Gradu Kastvu što je prepoznao ovaj projekt, Hotelu Kukuriku što nas je trpio sve ove dane, pizzeriji Rustica i restoranu Fortici na preukusnim jelima. I udruženju Interpret Europe što je osmislilo i provodi ovaj hvalevrijedan tečaj, rezimirala je Sonja Tudor.

error: Content is protected !!