FOTO: Održano predavanje 'Političke ideje u vrijeme krize demokracije'

kursar_opatija_sm-1…nakon zanimljivog predavanja, uslijedila je 40 minuta duga diskusija…
…sljedeće je na redu predavanje Elvija Baccarinija, naslovljeno ”Građanski neposluh”, a održati će se ovog utorka…

Opatija – U organizaciji Udruge za razvoj kulture mladih “Kulturni front” i Udruge studenata povijesti “Malleus” jučer je Vili Antonio održano predavanje Tončija Kursra, docenta sa Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu, naslovljeno “Političke ideje u vrijeme krize demokracije”.
Kursar je pružio analizu većih događanja na svjetskoj političkoj sceni u zadnjih 40 godina, ističući kako danas više nema političkih stranki i ideja koje su pred nekoliko desetljeća pokretale milijune ljudi. Istaknuo je kako danas većina političkih stranaka naginja prema centru, što kod građana stvara osjećaj da ‘nema alternative’; ovu je situaciju, unatoč tome, okarakterizirao kao pobjedu desnice koja je uspješno nametnula svoj neoliberalni ekonomski sustav. Probleme koje stvara predstavnička demokracija, smatra Kursar, pokušavaju otkloniti građani slijedeći teoriju ‘dvostrukog mjesta’ – “sve manje (demokratski) čovjek pristaje biti samo student, radnik ili seljak, nego u isto vrijeme nastoji se uspostaviti kao politički (aktivni) građanin”. Prokomentirao je i pozitivno ocijenio razne pokrete koji se javljaju u zadnjih nekoliko godina, od studentske blokade do prosvjeda građana u Varšavskoj, te naglasio kako su ovakve akcije dobar oblik pritiska na vlast koja često gubi vezu sa svojom izbornom bazom.

Rasprava se nastavljala u neformalnom druženju i satima nakon završetka predavanja...

Rasprava se nastavljala u neformalnom druženju i satima nakon završetka predavanja...


Nakon zanimljivog predavanja kojeg je posjetilo tridesetak mladih iz Opatije, Rijeke i okolice uslijedila je 40 minuta duga diskusija, koja je nastavljena i izvan predavaonice, pošto je više slušatelja željelo postaviti dodatna pitanja i još bolje upoznati predstavljenu temu.
Ovo je drugo predavanje u projektu ”Ljudska prava i demokratsko građanstvo” u sklopu kojeg će u studenom i prosincu biti organizirano sedam predavanja domaćih stručnjaka o demokraciji, distributivnoj pravednosti, ljudskim pravima i europskim integracijama. Cilj ovog projekta je političko opismenjivanje mladih, te poticanje kritičkog promišljanja i uključivanja u procese donošenja odluka. Organiziran je uz potporu Primorsko-goranske županije, Grada Opatije i Savjeta mladih Grada Opatije.
Sljedeće je na redu predavanje Elvija Baccarinija, redovitog profesora sa Filozofskog fakulteta u Rijeci, naslovljeno ”Građanski neposluh”, a održati će se u utorak (22. studenog) u 18 sati u Vili Antonio. Baccarini na građanski neposluh gleda kao na način popravljanje demokracije, koji (za razliku od pobune ili revolucije) nema namjeru srušiti neki poredak, nego samo ispraviti demokratske deficite. Zato će u predavanju pokušati objasniti kako građanski neposluh treba izgledati, trebaju li prosvjednici koji primjenjuju ove metode biti kažnjeni, te u kojim je situacijama opravdano kršiti legalno donesene zakone. Baccarini će se, uz brojne teoretičare, osvrnuti i na djela i razmišljanja poznatih praktičara građanskog neposluha, poput Mohandas Gandhija i Martina Luthera Kinga.
Liburnija.net: Predavanje 'Političke ideje u vrijeme krize demokracije'... @ Opatija

Liburnija.net: Predavanje 'Političke ideje u vrijeme krize demokracije'... @ Opatija


Liburnija.net: Zabrinuta lica slušatelja upućuju za ozbiljnost krize s kojom se demokracija susreće... @ Opatija

Liburnija.net: Zabrinuta lica slušatelja upućuju za ozbiljnost krize s kojom se demokracija susreće... @ Opatija


Liburnija.net: 'Političke perspektive', časopis Fakulteta političkih znanosti prezentiran na predavanju @ Opatija

Liburnija.net: 'Političke perspektive', časopis Fakulteta političkih znanosti prezentiran na predavanju @ Opatija


Nikola Cvjetović / Liburnija.net

error: Content is protected !!