FOTO: Otvorena 3. smotra pčelarstva “Medenjak ‘z Opatije 2016”

medenjak_z_opatije_zlatno_uliste_2016_2_01

Ukupni pobjednik je Antun Arh iz Tršća (med medun), a pobjednici po kategorijama su Božo Đurđević iz Garešnice (med bagrem) i Danijel Velić iz Višnjana (cvjetni med). Fotogaleriju s otvorenja smotre pogledajte na ovom linku

medenjak_z_opatije_zlatno_uliste_2016_01

Opatija – U Sportskoj dvorani “Marino Cvetković“ jučer je otvorena 3. smotra pčelarstva PGŽ “Medenjak ‘z Opatije 2016”.

“Medenjak ‘z Opatije” predstavlja centralno mjesto okupljanja pčelara PGŽ s ciljem promocije pčelarstva, edukacije pčelara i građanstva, predstavljanja i ocjenjivanja kvalitete meda s područja PGŽ uz mogućnost prodaje i degustacije. Danas su održana i dva predavanja na temu “Uvođenje meda u jelovnike vrtića i škola Primorsko-goranske županije“ i “Programi zaštite izvornosti i zemljopisnog podrijetla meda – Goranski medun i med kadulje Hrvatskog primorja”.

medenjak_z_opatije_zlatno_uliste_2016_4_01

U izložbeno-prodajnom dijelu predstavilo se 50-tak pčelara i proizvođača opreme za pčelarstvo, ekološki proizvođači meda i drugih proizvoda. Također, postavljen je i povijesni kutak u kojem je izložen stari pribor i literatura o pčelarstvu.

Predsjednik Udruženja pčelarskih udruga Primorsko-goranske županije Branko Vidmar dodijelio je diplome pobjednicima 10. “Zlatnog ulišta 2016”. Ukupni pobjednik je Antun Arh iz Tršća (med medun), a pobjednici po kategorijama su Božo Đurđević iz Garešnice (med bagrem) i Danijel Velić iz Višnjana (cvjetni med).

medenjak_z_opatije_zlatno_uliste_2016_3_01

Zamjenik župana Petar Mamula pozdravio je uzvanike te rekao da Primorsko-goranska županija podupire manifestaciju od samog početka. Izrazio je zadovoljstvo porastom broja pčelara i njihovih proizvoda u posljednje tri godine. „Ono što nam slijedi je zaštita proizvoda na europskoj razini postupkom zaštite izvornosti zemljopisnog porijekla te brendiranjem proizvoda iskoračiti na inozemno tržište. Posebno mi je drago što su danas ovdje prisutni i mali proizvođači, koji se trebaju ujediniti kako bi izborili svoje mjesto na tržištu. Prirodni resursi i bioraznolikost ovog područja nudi najkvalitetnije vrste meda, na što smo iznimno ponosni“ nadodao je Mamula te čestitao svim pobjednicima 10. “Zlatnog ulišta”.

U zabavnom dijelu programa nastupila su djeca iz dječjeg vrtića “Katarina Frankopan” Krk i “Lastavica” Punat. Smotru organizira Udruženje pčelarskih udruga Primorsko-goranske županije uz potporu Primorsko-goranske županije, Grada Opatije, Centra za poljoprivredu i ruralni razvoj PGŽ te pokroviteljstvo predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović i Ministarstva poljoprivrede RH. Fotogaleriju s otvorenja smotre pogledajte na ovom linku

medenjak_z_opatije_zlatno_uliste_2016_1_01

N. Cvjetović / PodUčkun.net
Foto: PodUčkun.net

error: Content is protected !!