FOTO Otvorena manifestacija ‘Dani mladog maslinovog ulja-Giornate dell’olio d’oliva novello’ @ Vodnjan

FOTO Otvorena manifestacija ‘Dani mladog maslinovog ulja-Giornate dell’olio d’oliva novello’ @ Vodnjan

Foto: Borna Ćuk

– Triput smo osvojili ne europsku, nego svjetsku ligu prvaka“ aludirajući da smo tri puta bili proglašeni najboljom svjetskom maslinarskom regijom od strane Flos Olei, najznačajnijeg svjetskog vodiča kada su u pitanju ekstra djevičanska maslinova ulja, istaknuo je Valter Flego.

14. Dani mladog maslinovog ulja Vodnjan 16.11.2018
Foto: Borna Ćuk
www.poistri.eu

Vodnjan – Četrnaestu godinu zaredom Vodnjan postaje mjesto gdje možete pronaći najkvalitetnija ekstra djevičanska maslinova ulja nagrađivana na europskim i svjetskim sajmovima. Pod šatorom koji se prostire na više od 1700 m², svoje proizvode i usluge nudi više od 100 izlagača pa osim najboljih maslinovih ulja, možete pronaći i druge autohtone poljoprivredne i prehrambene proizvode.

Ovogodišnje izdanje manifestacije započelo je svečanim otvorenjem u 12 sati kada je dobrodošlicu svima zaželio gospodin Klaudio Vitasović, gradonačelnik Grada Vodnjana. Tom je prilikom naglasio stoljetnu tradiciju uzgoja maslina i proizvodnje maslinovog ulja na području Vodnjanštine, no također je naglasio i opasnot u kojoj se maslinarstvo bilo zateklo: „Do prije dvadesetak godina proizvodnja maslinovog ulja bila je u velikoj opasnosti, kada je broj stabala maslina bio drastično pao, a poljoprivreda je stagnirala. No od tada se mnogo radilo pa se sa 120 stabala maslina dospjelo do brojke od 200 000 stabala“, a govor je zaključio čestitkama brojim maslinarima i uljarima.

Župan Istarske županije Valter Flego također se obratio okupljenima govoreći o brojnim zdravstvenim blagodatima maslinovog ulja koje su bile poznate od davnina, a koje su u Istri i danas prepoznate. Dokaz tome je i uspjeh istarskih ulja za koje Flego kaže: „Triput smo osvojili ne europsku, nego svjetsku ligu prvaka“ aludirajući da smo tri puta bili proglašeni najboljom svjetskom maslinarskom regijom od strane Flos Olei, najznačajnijeg svetskog vodiča kada su u pitanju ekstra djevičanska maslinova ulja.

Posljednja na pozornicu stala je Kolinda Grabar Kitarović, predsjednica Republike Hrvatske zahvalivši se na pozivu, ali i čestitavši brojnim izlagačima na „Danima mladog maslinovog ulja-Giornate dell’olio d’oliva novello“. „Dani mladog maslinovog ulja“ jedinstvena je manifestacija, koja će nesumnjivo i ove godine ispuniti svoju svrhu – predstaviti više od 100 izlagača i nebrojeno više proizvoda, a u gastro programu predstavit će istarsku gastronomiju čime će dodatno valorizirati Istru kao jednu od najboljih gourmet regija u svijetu“ kazala je Grabar Kitarović. Naglasivši da je to od velike važnosti i za poljoprivredike, kojima se na taj način pruža potpora s ciljem da se osnaži njihov položaj na tržištu. Svoj je govor završila zaželjevši mnogo uspjeha izlagačima, posjetiteljima mnogo ugodnih trenutaka te naposljetku je proglasila manifestaciju „Dani mladog maslinovog ulja – Giornate dell’olio d’oliva novello“ – otvorenom.

„Dani mladog maslinovog ulja – Giornate dell’olio d’oliva novello“ posebno pridonose afirmaciji vodnjanskog ekstradjevičanskog maslinovog ulja koje je danas itekako prepoznatljiv autohtoni vodnjanski brend dok je u svjetskim razmjerima jedno od najboljih maslinovih ulja.Vodnjan zasigurno nudi odgovore na pitanja iz područja uzgoja maslinarstva, o proizvodnji te raznovrsnosti i kvaliteti ekstradjevičanskih maslinovih ulja.

Za vrijeme trajanja manifestacije Vodnjan posjeti oko 20.000 posjetitelja koji uživaju u brojnim programima pod šatorom koji se prostire na više 1700 kvadrata, gdje svoje proizvode i usluge nudi više od 100 izlagača, prvenstveno proizvođača maslinovih ulja, ali i drugih autohtonih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda. Cjelodnevni gastroshow okuplja najbolje kuhare i chefove s područja Istre i Kvarnera. Više od 8.000 jela priprema se od najboljih namirnica i autohtonih proizvoda, a svaka delicija povezuje se s pričom mladih maslinovih ulja našeg područja.

Manifestacija nudi tri dana puna mirisa i okusa vrhunskih ekstradjevičanskih maslinovih ulja te jela koja spajaju tradicionalnu i suvremenu gastronomiju. Upravo idealna atmosfera koju pruža ovo jedinstveno mjesto manifestacije u Vodnjanu, omogućuje nezaboravne trenutke i vesele doživljaje kroz zabavne programe.

Otvorena Manifestacija ‘Dani Mladog Maslinovog Ulja-Giornate Dell’olio D’oliva Novello’ @ Vodnjan

Flickr Album Gallery Powered By: WP Frank

 

 

error: Content is protected !!