FOTO: Predstava Ispočetka secirala kazališnu umjetnost @ Opatija

teatar_exit_predstava_ispocetka_opatija

Predstavu je nemoguće prepričati, ona se mora odgledati. Ova karakteristika te mogućnost više desetaka ispravnih interpretacija jednog komada lako bi mogao postati novi trend kazališne, ali i nekih drugih umjetnosti. Veliku fotogaleriju pogledajte na ovom linku

Opatija – Dvjestotinjak gledatelja sinoć je gotovo dva sata u visokom stupnju koncentracije bilo prikovano za stolice dvorane opatijskog hotela Adriatic, svjedočeći seciranju kazališne umjetnosti na proste faktore, koliko je to moguće. Ukoliko je moguće, tko je u tom pokušaju mjerodavniji od četiri glumačke veličine Jelene Miholjević, Krešimira Mikića, Sretena Mokrovića i Bojana Navojca u produkciji zagrebačkog teatra EXIT?

Klasični elementi predstave, fabula i likovi, stavljeni su predstavi ”Ispočetka” u drugi plan, a fokus je prebačen na vješto i vjerno prikazivanje, prezentiranje, ali i kritiziranje i svođenje na banalnost redateljskih i scenarističkih tehnika. Filozofsko poimanje je stavljeno ispred literarnog… Ili možda nije?

teatar_exit_predstava_ispocetka_opatija_1

Radnja koja doslovno postoji u tragovima i nije sebi svrha, fragmentirana je u nekoliko stvarnosti: svaki od glumaca ima višestruku ulogu – osim samog sebe utjelovljuje i dio kazališne obitelji koju upoznajemo kroz realne činjenice. Zatim je dio obitelji koja je postavljena na scenu, i na kraju lik koji je stavljen u klasičnu fabulu koju naziremo kroz probe predstave u predstavi. Djelići radnje opet postoje kako bi prezentirali scenaristička i redateljska stilska sredstva dramatiziranja, duhovitosti, sukoba, emocije, portretiranja likova, revolta, direktne i indirektne kritike, smirenosti i šutnje, obrata i na kraju pomirenja. Dinamičnim skokovima i alternacijama spomenutih realnosti kojima je povremeno teško odrediti točnu granicu, postignuta je kontradiktornost izrečenog (kritika i banaliziranje redateljskih i scenarističkih poteza) i izvedenog (savršeno postavljene i odigrane scene s potpuno jasnim scenarijem). Rijetko logični paradoks.

Predstavu je nemoguće prepričati, ona se mora odgledati. Ova karakteristika te mogućnost više desetaka ispravnih interpretacija jednog komada lako bi mogao postati novi trend kazališne, ali i nekih drugih umjetnosti.

– U četvrtak 27. ožujka u 18 sati, s „Blizankama“ i Dječjim kazalištem Dubrava slavimo Svjetski dan kazališta. Pozivamo Vas da uz popularnu cijenu ulaznica priuštite svom djetetu doživljaj za pamćenje, poručili su iz Festivala Opatija.

Veliku fotogaleriju pogledajte na ovom linku

Ivan Mellor / PodUčkun.net
Foto: David K. / Foto Luigi

error: Content is protected !!